Putin își pregătește domnia, ca președinte, până după 2030: „Această opţiune ar fi posibilă”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, marţi, că cea care va trebui să decidă dacă el va putea sau nu să candideze pentru un nou mandat prezidenţial, după adoptarea vastei sale reforme a Constituţiei, este Curtea Constituţională, informează AFP, preluată de Agerpres.

Susţinând un discurs în faţa parlamentarilor ruşi, Putin a estimat ca fiind „posibil „să fie „resetat” contorul ce limitează la două mandate prezidenţiale, după adoptarea revizuirii Constituţiei, ceea ce i-ar permite să candideze din nou după încheierea mandatului său actual, în 2024.

„În principiu, această opţiune ar fi posibilă, însă cu o condiţie: în cazul în care Curtea Constituţională va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale” şi „doar dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în timpul votului naţional din 22 aprilie”, a adăugat el.

Putin a afirmat de asemenea că „o putere prezidenţială puternică este absolut necesară pentru Rusia” şi că „situaţia economică şi securitară actuală o reaminteşte încă o dată”.

Recunoscând că „ruşii trebuie să aibă în orice fel de alegeri o alternativă”, el a estimat cu toate acestea că „stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat de asemenea împotriva organizării de alegeri legislative anticipate, solicitate de mai mulţi deputaţi pe fondul profundei reforme constituţionale dorite de preşedintele rus. „Nu văd necesitatea de a organiza alegeri legislative anticipate”, a spus el.

Context

Deputaţii ruşi au adoptat marţi în a doua lectură, cea mai importantă, amendamentele constituţionale dorite de preşedintele rus Vladimir Putin şi menite să marcheze Rusia pentru următoarele decenii.

Textul a fost susţinut de 382 de deputaţi din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în timp ce 44 s-au abţinut şi nimeni nu a votat împotrivă.

A treia şi ultima lectură va avea loc miercuri, textul urmând să fie înaintat în aceeaşi zi pentru aprobare Consiliului Federaţiei, camera superioară a Adunării Federale.

Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti de 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial.

Din punctul de vedere al unora, omul forte de la Kremlin încearcă să-şi pregătească mijloace de a-şi menţine influenţa atunci când va părăsi preşedinţia. Alţii consideră că Putin încearcă să pună bazele unei succesiuni organizate.

Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti de 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here