Putin l-a avertizat pe Macron cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat duminică despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, potrivit AP. Preşedintele francez a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament, precizează agenţia. Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, informează News.ro.

Într-o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin duminică, Emmanuel Macron a subliniat necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie şi a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament, a precizat Palatul Elysée.
Preşedintele francez „a reamintit că ocupaţia rusă a fost cauza riscurilor care apasă astăzi asupra integrităţii centralei Zaporojie” şi a cerut „să se dea curs recomandărilor AIEA pentru a asigura securitatea sitului”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul.
Vorbind la telefon, cei doi lideri şi-au exprimat disponibilitatea de a purta discuţii „nepolitizate” pe această temă, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.
Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.

Ultimul reactor a fost oprit şi va fi transferat într-o „stare rece”, a declarat mai devreme în cursul zilei operatorul de energie atomică din Ucraina, adăugând că aceasta este „cea mai sigură stare” pentru centrală.

Pe frontul de luptă, armata ucraineană susţine că a recâştigat controlul asupra teritoriului din jurul oraşului Izium, în urma unui progres militar în est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here