Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare. O ”asociaţie a văduvelor” îi cere să închidă graniţele

În Rusia a început, se pare, „campania” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a ‘Văduvelor soldaţilor’ i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia, relatează marţi The Moscow Times, citat de Agerpres.

‘Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre’, se afirmă în apelul aşa-numitelor ‘văduve’, postată pe canalul Telegram al organizaţiei.

Autorii (autoarele) textului cer de asemenea ‘să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării’. ‘Avem tot dreptul moral pentru aceasta: bărbaţii noştri au murit, apărându-i pe aceştia, dar cine ne va apăra pe noi dacă ei vor fugi’, explică asociaţia ‘văduvelor’.

În privinţa mobilizării, acestea îi cer lui Putin să se ghideze după Stalin, care ‘nu se gândea la niciun fel de cotă de popularitate în sondaje sau la nemulţumirea disidenţilor’, urmărind doar victoria.

În finalul apelului lor, autorii (autoarele) subliniază că aceasta este ‘rugămintea noastră, decizia noastră şi cererea noastră!’ ‘Şi noi credem că autorităţile ne vor auzi!’, afirmă la sfârşit ‘văduvele’.

Nu există informaţii publice despre fondatorii (fondatoarele) acestei organizaţii şi nici despre reprezentantele sale, notează The Moscow Times. Primul mesaj postat pe canalul Telegram al organizaţiei respective datează din 5 decembrie. În total, ‘Văduvele soldaţilor’ au 1.800 de abonaţi.

În postări ulterioare, autorii proiectului îşi recunosc apropierea de administraţia prezidenţială rusă, care oferă ‘asistenţă intensă’ în pregătirea răspunsurilor juridice la solicitările văduvelor militarilor.

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, declarase anterior că autorităţile ruse ar putea declanşa un nou val de mobilizare imediat după Anul Nou: la 5 sau 9 ianuarie, estimase el, conform publicaţiei citate. Armata rusă, afirmase Budanov, ‘nu are suficiente efective’ de luptă pentru a compensa ‘pierderile importante’ suferite în Ucraina şi a forma noi unităţi militare.

În acest sens, cunoscutul publicist independent rus Stanislav Belkovski, autoexilat în Israel după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a declarat marţi că tot mai multe informaţii menite să justifice şi să fundamenteze nevoia de a întări potenţialul militar al Federaţiei Ruse apar în ultimele zile în spaţiul media.

Cel mai probabil, Kremlinul se pregăteşte să folosească o mişcare deja uzitată, ‘un apel direct al populaţiei’ către Putin, spune el. Belkovski consideră că tocmai pentru punerea în practică a acestei idei a fost creată aşa-numita asociaţie ‘Văduvele soldaţilor’ de către Kremlin, conform publicaţiei ucrainene Dialog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here