Putin: Stat Islamic are cel puţin 2.000 de oameni în Afganistan şi vrea să se extindă în Asia Centrală

Sursa: Twitter

În nordul Afganistanului se află cel puţin 2.000 de combatanţi din cadrul Statului Islamic (SI), grupare care are ambiţia să se extindă în Asia Centrală, zona de influenţă a Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a relevat că numeroase grupări ”extremiste şi teroriste” sunt active în nordul Afganistanului, inclusiv SI, Al-Qaida şi Mişcarea Islamică din Uzbekistan.

”Potrivit informaţiilor noastre, numărul combatanţilor SI este de aproximativ 2.000. Liderii lor pregătesc planuri pentru a-şi extinde influenţa în ţări din Asia Centrală şi în regiuni ruseşti, alimentând conflicte etnico-confesionale şi ura religioasă”, a declarat el în cursul unui summit virtual al statelor membre CEI, o organizaţie a fostelor ţări sovietice.

Statul Islamic Khorasan (SIK) – cea mai radicală grupare islamistă armată din Afganistan – a revendicat o serie de atentate menite să destabilizeze “emiratul” proclamat de către talibani.

Rusia este îngrijorată de escaladarea acestor atacuri şi se teme că întreaga regiune, situată în flancul său de sud, poate fi destabilizată.

Putin şi-a exprimat îngrijorarea în acest sens pentru prima oară, săptămâna aceasta, şi a relevat faptul că jihadişti înrăiţi, provenind din Siria şi Irak, intră în Afganistan.

Moscova îi consideră pe taibani o organizaţie teroristă, însă întreţine relaţii cu ei de mulţi ani.

Emisari talibani urmează să participe la o primă reuniune internaţională în Rusia la 20 octombrie.

Reprezentanţi ai Chinei, Iranului, Pakistanului şi Indiei urmează să ia parte la această reuniune, iar emisarul Kremlinului Zamir Kabulov, care conduce delegaţia rusă, a dat asigurări că Statele Unite au fost ”invitate”.

La această reuniune urmează să se discute despre mijloace de ”nornalizare a situaţiei” în Afganistan, potrivit lui Putin.

Rusia vrea ca talibanii să-şi deschidă Guvernul şi altor forţe, pentru a facilita o reconciliere şi lupta împotriva unor grupări ca SI.

Talibanii s-au întors în mod spectaculos la conducerea ţării în august, la 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de la putere de către Statele Unite, în paralel cu retragerea militară americană dn această ţară.

Rusia se interesează îndeaproape de situaţia din Afganhistan, o ţară pe care forţe sovietice au ocupat-o timp de zece ani, până la retragerea acestora, în 1989, în urma unui război sângeros.

Taiwan și fantomele istoriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here