„Q”, liderul mișcării conspiraționiste QAnon, de negăsit după înfrângerea lui Trump – NY Times

În timp ce democrații sărbătoreau în stradă, săptămâna trecută, alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, susținătorii mișcării QAnon rămâneau fără lider. Contul de pe care se făceau în mod frecvent postări, Q, a dispărut după înfrângerea lui Donald Trump.

Înfrângerea lui Trump în alegerile de săptămâna trecută au produs rapid rumoare printre adepții teoriei conspirației QAnon, scrie The New York Times.

„Biden nu va fi NICIODATĂ președinte”, a scris unul dintre adepții QAnon. „Trump știe ce face. Îi lasă pe democrați și pe tehnocrați și media să își arate adevărata față”, a insistat un altul.

Unii dintre conspiraționiști, însă, au început să își piardă din încredere: „Pierdem. Nu știu dacă să mai am încredere în plan. Nici măcar nu mai sunt sigur că există un plan”.

Sunt vremuri grele pentru conspiraționiștii QAnon, cei care cred într-o teorie ridicolă conform căreia ar exista un cult satanic mondial de pedofili condus de democrații americani și împotriva căruia ar lupta Donald Trump. Timp de ani de zile ei au fost asigurați că Trump va câștiga din nou alegerile într-un mod categoric și că „va înfrânge statul paralel și îi va aduce pe liderii cultului în fața justiției”. Un cont de pe forumul online pe care au loc aceste discuții, denumit Q, a fost cel care, în ultimii trei ani, a alimentat constant acest delir, publicând mesaje criptice, notează NYT.

„Înfrânți de statul paralel”

De la înfrângerea lui Donald Trump, însă, Q a dispărut. Niciun mesaj nu a mai fost postat de pe acest cont și nici alte mesaje nu au mai apărut pe site-ul de pe care comunica frecvent. În general, activitatea QAnon a scăzut semnificativ în ultimele zile.

Au apărut semne de conflict și între conspiraționiștii cei mai de seamă – Ron Watkins, unul dintre administratorii siteului 8kun, despre care mulți au crezut că este Q însuși, a anunțat în ziua alegerilor că va renunța la activitatea pe site, motivând „lupte grele cu cenzura”. Dispariția lui Q a lovit puternic în comunitatea conspiraționiștilor care se simt „înfrânți de statul paralel”, chiar dacă nu o recunosc în public, spune Fredrick Brennan, fondatorul unui alt site de conspiraționiști, premergător celui actual.

Brennan este unul dintre cei care a părăsit comunitatea și a devenit un critic vocal al lui Watkins. El spune că adepții teoriei erau convinși că Trump este în control și că va câștiga alegerile, chiar dacă sondajele arătau că șansele sale sunt extrem de mici: „Nu se așteptau să piardă și nu se așteptau ca Fox News să declare victoria lui Biden. A fost un moment care i-a afectat psihologic”.

În ultimele luni, conspiraționiștii QAnon au fost blocați de pe majoritatea rețelelor sociale tradiționale, micșorând capacitatea mișcării de a se mai organiza – grupurile de pe Facebook și canalele de Youtube cu mii de susținători au fost șterse. Mai afectați au fost liderii cercului, care își pierd acum din capacitatea de a vinde produse tematice QAnon, de a mai scrie cărți conspiraționiste sau de a organiza evenimente.

QAnon, „o potențială amenințare la adresa securității naționale”

Adepții QAnon au răspândit teme tulburător de familiare: o presupusă conspirație a elitelor bogate, inclusiv mulți oameni de afaceri evrei, care vizează restul lumii; un presupus grup de politicieni de stânga, corupți, care se infiltrează în democrații; jurnaliști care răspândesc propaganda, în calitate de complici ai celor puternici. Aceste ficțiuni vechi de secole, de extrema dreaptă, antisemită, au fost răspândite în spațiul public internațional prin mass-media din secolul XXI – parțial „afacerea Dreyfus”, parțial „afacerea Dan Brown”.

„Nu este exagerat să privim QAnon ca pe o potențială amenințare la adresa securității naționale”, spune cercetătoarea Julia Ebner, de la Institutul pentru Dialog Strategic din Londra. Ebner cercetează radicalizarea online de ani de zile și urmărește cu îngrijorare cum versiunea germană a mișcării Q devine mai independentă și încearcă să recruteze noi adepți.

Într-adevăr, QAnon este pe cale să devină cel mai periculos cult din lume – prima ideologie care vine din tărâmul digital și care iese dintr-o nișă online în viața reală, ajutată de susținătorii lui Donald Trump și de demagogi de dreapta, scria recent Der Spiegel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here