Rachete rusești căzute în Polonia: Două persoane au murit / Pentagonul verifică informaţiile/ Ungaria a convocat Consiliul de Apărare a ţării

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă ”The Guardian”, potrivit News.ro.

Potrivit unor surse, ar putea fi vorba despre rămăşite ale unei rachete ruseşti interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez de radio ZET, care a scris iniţial că rachete ruseşti rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia este vorba probabil de rămăşiţe ale unei rachete doborâte.

„Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a căzut la Przewowo sunt cel mai probabil rămăşiţele unei rachete doborâte de către Forţele Armate ale Ucrainei”, a scris Gierszewski pe Twitter.

*Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare a ţării

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Apărare a ţării, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Ca răspuns la oprirea livrărilor de petrol prin conducta Drujba şi la racheta care a lovit teritoriul Poloniei, premierul Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei pentru ora 20.00” (21:00, ora României), a anunţat oficialul.

Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, Ucraina este cea care ar fi oprit tranzitul petrolului prin conducta Drujba.

*Estonia şi Letonia reacţionează

Ministerului de Externe din Estonia spune că are consultări pe această temă cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind „extrem de îngrijorătoare”.

„Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, afirmă MAE eston.

Şi ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a postat pe Twitter o reacţie:

„Condoleanţe fraţilor noştri polonez. Regimul rus criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat şi pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi şi condamnă această crimă”, a scris oficialul pe Twitter.

 

*Pentagonul verifică informaţiile

Pentagonul verifică informaţiile referitoare la rachetele care ar fi căzut în Polonia. „Suntem la curent cu informaţiile de presă care susţin că două rachete ruseşti au lovit o locaţie din Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informaţie în acest moment care să confirme aceste relatări şi că analizăm acest lucru în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului la un briefing de presă.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele ar fi lovit o fermă, relatează şi CNN, care spune că nu este clar de unde au venit proiectilele.

Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de oraşul Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszów Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională.

În acelaşi timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informaţii neconfirmate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here