Rafila: Valul epidemic se micșorează după 10 februarie

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu există diferenţă între declararea stării de epidemie, care a avut loc în sezonul rece 2018-2019 şi declararea stării de alertă epidemiologică, măsură luată săptămâna aceasta. El spune că, în urma unei modificări legislative generate de pandemia de COVID-19, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina, transmite News.ro.

„Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019 am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă. Acest lucru nu ar fi nici astăzi niciun fel de problemă, dar situaţia aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani, nu e niciun fel de diferenţă. Avem măsuri clare pentru spitale, iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, (…) să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări. Totdeauna a fost exact aceeaşi situaţie. Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă seară, la B1 Tv.
Rafila mai spune că România a avut epidemie de gripă„ de multe ori şi că în acest sezon nu este vorba despre un virus mutant care să provoace forme ale bolii mult mai grave decât în alte sezoane. El explică, în schimb, că după pandemia de COVID-19 „statusul imun este mult diminuat” şi subliniază faptul că în România rata de vaccinare antigripală este una scăzută.
În contextul în care luni se reiau cursurile şcolare, ministrul susţine importanţa rolului părinţilor, cărora le recomandă să nu îşi trimită copiii la şcoală dac aceştia sunt bolnavi.
„Acest val epidemic, după opinia noastră, va începe să scadă ca şi intensitate după data de 10 februarie, cel mai târziu. (…) Aşa sunt estimările colegilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, mai spune Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here