RAPORT Estul României, sub asaltul discret al propagandei ruse

Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”, se arată într-o analiză elaborată de Report.md.

Nu are licență ca post de radio, dar închiriază spațiu de emisie de la stațiile locale din Republica Moldova, folosind jingle-uri cu emblema sonoră „Sputnik”. Face asta de ani de zile fără nicio piedică din partea autorităților moldovene.

În alte cazuri similare, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a reacționat rapid. La 2 august 2019, de exemplu, CA al Republicii Moldova a sancționat postul de radio „Univers FM”, pentru utilizarea semnalului sonor al postului de radio „Diaspora FM”.

„Sputnik” apare în rapoartele internaționale, în cele ale Centrului pentru Jurnalism Independent și în studiile Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) din Republica Moldova ca una din cele mai influente instituții propagandistice pro-Kremlin.

Promovează masiv și vădit interesele Federației Ruse și alimentează fobii anti-americane, anti-europene și anti-occidentale, susține Simion Ciochină, autorul unei note analitice IPRE.

„Sputnik” a apărut ca parte a Agenţiei Internaţionale de Presă „Rossia Segodnea”, fondată în 2013, prin decret prezidenţial, de către Vladimir Putin „cu scopul de a răspândi în străinătate informații despre politica Rusiei”. Președintele francez, Emmanuel Macron, avertiza în 2017 asupra faptului că „Sputnik” și „Russia Today” „se comportă ca niște agenții de influență și propagandă”.

În mediul jurnalistic din România, „Sputnik” este considerat emblema propagandei ruse. Există și în România o platformă on-line „Sputnik”, conectată însă tot la site-ul care deservește redacția mare din Chișinău, unii comentatori ai redacției din România fiind conectați tot la Republica Moldova, provenind din anturajul unor nume sonore ale propagandei ruse.

Sputnik FM, la Iași

Experții media din România susțin că nu există niciun pericol ca „Sputnik” să înceapă să aibă fani în România, deoarece, spun ei, „nu există un mediu benefic pentru aceasta – românii sunt imuni și setați să respingă din start propaganda rusească”. Totuși radio „Sputnik” răsună la mai multe terase și pizzerii din Iași.

Acest post de radio emite pe frecvența 104,5 FM, de pe o antenă montată în sudul localității Ungheni (Republica Moldova). Stația aparține postului de radio HIT-FM, înregistrat în Republica Moldova. Semnalul poate fi recepționat până aproape de Vaslui.

În Republica Moldova, radio „Sputnik” emite din 7 februarie 2015, fiind parte a Agenției internaționale „Sputnik” (ale cărei produse sunt disponibile în spațiul on-line în 32 de limbi). Conform informației afișate pe site-ul moldovenesc, „Sputnik FM-Moldova” emite pe 10 frecvențe, având astfel acoperire națională fără a avea licență radio aprobată de autoritatea regulatorie a statului. La 6 septembrie 2019, „Sputnik-Moldova” se lăuda în spațiul public că, potrivit ultimului raport al companiei internaționale de rating „Gemus”, se află pe primul loc în top 10 cele mai populare instituții media din Moldova.

„Sputnik FM – Moldova” este, de fapt, o agenție de presă. Cumpără spațiu de emisie de la câteva posturi de radio din Moldova și, prin antenele acestora, montate inclusiv la granița cu România, „împușcă” semnalul la zeci de kilometri în interiorul României. Difuzează masiv programe informativ-analitice, ademenind, pe FM, ascultători printr-o politică editorială pro-rusească subtilă.

Citiți aici analiza integrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here