Raport: SUA sunt cu 15 ani în urma Chinei în ce priveşte dezvoltarea puterii nucleare

Statele Unite ale Americii sunt cu 15 ani în urma Chinei în ce priveşte dezvoltarea puterii nucleare cu înaltă tehnologie, avantajul acesteia din urmă fiind datorat abordării pro-tehnologie a Beijingului şi finanţării extinse pe care o oferă, relevă un raport citat luni de Reuters, potrivit Agerpres.ro.

China are 27 de reactoare nucleare în construcţie, timpul mediu de construcţie fiind de circa şapte ani, mult mai rapid decât în alte ţări, mai arată studiul realizat de Fundaţia pentru tehnologia informaţiei şi inovaţie din Washington.

„Dezvoltarea rapidă de către China de centrale nucleare din ce în ce mai moderne generează o eficienţă semnificativă a costurilor şi efecte de învăţare din mers, ceea ce înseamnă un avantaj pentru companiile chineze în materie de inovare incrementală”, notează raportul.

SUA au cele mai multe centrale nucleare din lume, iar administraţia preşedintelui Joe Biden consideră că această sursă de electricitate cu virtual zero emisii este de importanţă critică în combaterea schimbărilor climatice.

Dar după inaugurarea a două noi reactoare în Georgia, în 2023 şi 2024 – cu miliarde de dolari cheltuite şi o întârziere de câţiva ani -, în SUA nu se mai află în construcţie reactoare nucleare noi. Proiectul unei centrale de înaltă tehnologie care ar fi urmat să fie construită lângă un laborator american a fost amânat anul trecut.

Băncile de stat din China pot oferi împrumuturi cu dobânzi de doar 1,4%, mult mai mică decât în economiile occidentale, iar industria energiei nucleare chineze a avut de câştigat de pe urma sprijinului ferm din partea statului şi a strategiilor de localizare care au permis Chinei să domine în sectoare ca energia regenerabilă şi maşinile electrice.

Primul reactor din lume aşa-numit de generaţia a patra şi cu răcire cu gaz a devenit operaţional în decembrie la Shidao Bay (Shidaowan). Asociaţia chineză pentru energie nucleară susţine că proiectul a implicat dezvoltarea a peste 2200 de seturi de „echipamente în premieră mondială”, cu materiale produse pe plan intern în proporţie de 93,4%.

Susţinătorii reactoarelor high-tech afirmă că acestea sunt mai sigure şi mai eficiente decât centralele actuale. Criticii însă spun că unele reactoare noi creează riscuri de proliferare şi materiale.

Nici pentru China drumul nu este complet lipsit de denivelări. Asociaţia chineză a energiei nucleare a avertizat că se înregistrează o supraabundenţă în producţia de componente nucleare, iar „competiţia excesivă” duce preţurile în jos, provocând pierderi.

Dacă SUA au intenţii serioase cu privire la energia nucleară, ar trebui să dezvolte o strategie naţională robustă, implicând investiţii mai mari în cercetare şi dezvoltare, identificarea şi accelerarea de tehnologii promiţătoare şi susţinerea dezvoltării unei mâini de lucru calificate, consideră Stephen Ezzel, autorul raportului.

„Deşi America a rămas în urmă, cu siguranţă poate recupera în plan tehnologic”, a subliniat Ezzel.

 

AFP: Cheltuielile pentru armele nucleare cresc vertiginos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here