Raportul MCV din 2019, semne de întrebare. Analiză Der Spiegel privind justiția „prin sms” din Bulgaria

Boiko Borisvo. Foto: Facebook

Ultimul raport MCV, dat publicității în octombrie 2019, a provocat reacții indignate la București, după ce Comisia Europeană a cotat sistemul de justiție din Bulgaria, partenera noastră de topuri negative, deasupra celui din România. Concluzia, considerată controversată de către români, era aceea că Sofia îndeplinește condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, în timp ce țara noastră fusese retrogradată din cauza atacurilor furibunde ale guvernării PSD la adresa statului de drept.

Câteva luni mai târziu, influenta revistă germană Der Spiegel vine cu articolul „La capătul UE”, dedicat acestui neașteptat verdict al Comisiei Europene.

Rămâne o enigmă modul în care Comisia Europeană a ajuns la o evaluare pozitivă privind Bulgaria în raportul legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare și a promis pentru prima dată eventuala încetare a acestuia pentru Bulgaria, scrie publicația germană, adăugând că există o râpă între optica Bruxelles-ului și realitatea din țara vecină, unde stilul de conducere al „premierului Borisov nu are nicio legătură cu statul de drept”.

„Stăpânul” Borisov

În octombrie, președintele de atunci al CE, Jean-Claude Juncker, declara că echipa sa avea să ia în considerare suspendarea monitorizării. Dar decizia a fost lăsată în mâna Comisiei conduse de Ursula von der Layen și deja de aproape trei luni aceasta nu a fost luată.

Comisia Europeană este singura care decide cum să se procedeze, dar ia în considerare avizul Parlamentului European și al Consiliului UE. Deputații au fost de acord să suspende monitorizarea, dar cu condiția ca aceasta să fie înlocuită imediat de un nou și cuprinzător mecanism european de supremaţie a legii, la care Von der Leyen încă lucrează, atrage atenția Der Spiegel, citată de Rador.

Conform surselor ziarului Kapital, cel puțin 7-8 țări – și cel mai probabil Germania, Franța și Olanda sunt printre ele – s-au opus suspendării monitorizării Bulgariei și continuării acesteia doar în România, deja de 12 ani, de când cele două țări sunt membre UE.

Premierul Boiko Borisov e „cel mai puternic om din Bulgaria de mai bine de 10 ani. La prima vedere, este moderat conservator și pro-european în politica externă. Bulgarul evită o confruntare cu Bruxelles şi atacuri verbale împotriva UE, cum face Viktor Orban. Dar în interiorul ţării, Boiko Borisov – fost polițist, luptător de karate și bodyguard – conduce cu o mână fermă”, scrie autorul articolului, Keno Verseck.

„Se prezintă ca un șef bun și prietenos și vorbește adesea ca un om din popor. Este important pentru el să nu pară un autocrat. Dar sistemul său nu are aproape nicio legătură cu adevăratul stat de drept”, adaugă jurnalistul. „Legea este ceea ce Borisov spune sau dispune, de multe ori numai prin telefon sau SMS”.

„Apartamentgate”

Bulgaria și-a făcut deja un renume din apatia față de lupta anticorupție, fiind de asemenea corigentă în clasamente și în privința libertății presei. Și nu fără motiv, scrie Der Spiegel, care amintește de scandalul „Apartamentgate”. Acest caz este prezentat ca fiind simptomatic pentru corupția galopantă din Sofia: au fost câteva demisii „ornamentale”, urmate de concluzia rapidă, în numai câteva săptămâni, a comisiei speciale a lui Plamen Gheorghiev  – și anume că nu au existat nereguli.

„La începutul lunii decembrie, Sotir Ţaţarov a devenit – după 7 ani în funcția de procuror general – președinte al Comisiei Anticorupție. Dar mandatul său este marcat de mai multe scandaluri și niciun caz major de corupție în Bulgaria nu a fost finalizat de instituția sa într-un mod legal şi satisfăcător. Printre acestea, de exemplu, se află falimentul Băncii Comerciale Coporative (BCC) pe fundalul unui război între oligarhii bulgari”, se menționează în articol.

Der Spiegel amintește că prăbușirea BCC a fost cea mai gravă criză bancară din țară de la mijlocul anilor 1990, costând contribuabilii aproape 2 miliarde de euro. „Ţaţarov are o relație strânsă cu unul dintre principalii participanți la falimentul BCC – Delian Peevski, care nu este doar unul dintre cei mai influenți antreprenori din mass-media, ci și un politician extrem de controversat”.

Când vorbeşte despre cazul jurnalistei de la postul public de radio de la Sofia (BNR), Silvia Velikova, care a criticat numirea lui Ivan Geshev în funcția de procuror-general, articolul afirmă că „el este, printre altele, direct responsabil pentru clarificarea întârziată a circumstanțelor care privesc falimentul BCC”.

„Cazurile de corupție a politicienilor și oamenilor de afaceri apropiați guvernului sunt extrem de rare. Nu există aproape nicio presă independentă în țară, iar jurnaliștii își riscă munca dacă exprimă nemulțumiri”, susţine publicația germană.

Mass-media, un breloc la cheia oligarhiei

Cât privește vizorul presei, politicieni bulgari corupţi, oamenii de afaceri și oficiali ai administrației bulgare nu au prea multe motive de îngrijorare, deoarece piața mass-media este aproape complet divizată între oligarhii care controlează partidele politice sau cei apropiați acestora.

Achiziția celui mai mare grup media „New Broadcasting Group” de către frații Domuscievi – doi dintre cei mai bogați bulgari, apropiați de Borisov și partidul său GERB – este doar un exemplu.

O știre de maximă importanță la acest început de an vizează România și Bulgaria și vine cu parafă de la Washington.   

Departamentul Justiției al SUA au acum un emisar pe justiție – mai precis, Resident Legal Advisor – pentru țara noastră și Bulgaria. Anunțul a fost făcut de ambasada Statelor Unite la Sofia. Jessica H. Kim, care deține această funcție, ar urma să ofere asistență în domeniul justiției în eforturile de combatere a corupției, spălării banilor și crimei organizate.

Este pentru prima dată când Statele Unite trimit un reprezentant special în regiune, cu misiunea expresă de a se ocupa de probleme legate de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Până acum, aceste chestiuni erau urmărite de funcționari din cadrul Ambasadei sau din cadrul Departamentului de Stat, semnalează G4Media.ro.

Jessica Kim a primit în urmă cu doi premiul procuroului general al SUA pentru rezultate de excepție obținute în calitate de nou angajat, fiind una dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public.

Penultimul raport MCV privind situația din justiție, cel pe anul 2018, a fost cel mai dur, venind la capătul a doi ani de atacuri în cascadă la adresa independenței sistemului, în contextul guvernării PSD-ALDE. O guvernare care a ridicat, de la cel mai înalt nivel al coaliției (Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu) chiar problema retragerii unilaterale a României din Mecanismul de Verificare Cooperare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here