Celebrul naturalist David Attenborough: „Nu există nicio lecţie care să poată fi învăţată din ceea ce s-a petrecut în trecut. Avem în faţă o coală de hârtie complet goală”

Mediul natural poate fi „o sursă de consolare” în vremuri de criză, este de părere naturalistul britanic Sir David Attenborough, citat de Press Association, transmite Agerpres.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Big Issue, prezentatorul şi naturalistul David Attenborough, în vârstă de 93 de ani, a declarat că ne aflăm într-un moment „fără precedent” din istorie.

„În vremuri de criză, mediul natural este atât o sursă de bucurie cât şi de consolare… Mediul natural conferă confortul care nu poate fi oferit de nimic altceva. Iar noi suntem parte a mediului natural. Dacă distrugem mediul natural, ne distrugem pe noi înşine”, a spus naturalistul.

Attenborough s-a arătat însă încrezător. „Copiii din zilele noastre sunt cunoscători, conştienţi de ceea ce se întâmplă şi sunt îngrijoraţi. Sunt vocali. Nu am cunoscut nicio altă generaţie de copii care să poată fi comparată cu cei de astăzi”, a declarat el.

Referindu-se la mediu, naturalistul a declarat: „Ne aflam într-o situaţie fără precedent. Ştim destul de multe despre istoria lumii. Dacă analizăm ultimii 500 de milioane de ani, nicio specie nu a avut ceva asemănător cu puterea pe care homo sapiens o are asupra mediului natural. Nu există nimic, nici de departe, (similar) cu situaţia în care ne aflăm în acest moment. Nu există nicio lecţie care să poată fi învăţată din ceea ce s-a petrecut în trecut. Avem în faţă o coală de hârtie complet goală”.

„Cert este că fiecare îmbucătură pe care o consumăm provine din mediul natural – nu există niciun aliment hrănitor care să nu vină din mediul natural. Fiecare gură de aer provine din mediul natural, din oxigenul respirat de plante. Dacă nu putem respira şi nu putem mânca, nu existăm”, a precizat specialistul.

David Attenborough, intervievat la începutul lunii martie, înainte ca Marea Britanie să adopte măsuri de izolare determinate de epidemia de coronavirus, a declarat: „Problemele sunt pe termen scurt şi pe termen lung; de cele pe termen scurt ne ocupăm, iar pe cele pe termen lung „o să le facem mâine”. Dar mâine nu vine niciodată. Şi apoi, dintr-o dată, descoperim că este prea târziu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here