Rareș Bogdan: Top 5 motive pentru care dezbaterea Iohannis-Dăncilă nu trebuie să aibă loc

Romania's president and prime minister are both members of ethnic minoritues

Europarlamentarul liberal, Rareș Bogdan, aduce cinci argumente care ar justifica evitarea unei dezbateri electorale Iohannis-Dăncilă înaintea turului doi al prezidențialelor.

Postarea integrală a lui Rareș Bogdan:

Este foarte bine că președintele României nu participă la o dezbatere electorală cu Dăncilă. Iată argumentele:

Unu: A participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează. Dar doamna în cauză este o fraudă la adresa posturii de candidat la Președinția României. Este o jignire la adresa românilor care învață limba română și se bazează pe competență pentru a ocupa un post.

Doi: Stilul candidaților PSD de a transmite mesajele atunci când se află într-o confruntare este extrem de toxic. Ei invocă pe post de argumente minciuni sfruntate. Este o tactică intenționată, menită să atragă adversarul în capcana de a demonta minciunile, în loc să-și prezinte viziunea. Consultanții care au sfătuit-o pe Dăncilă să ceară o dezbatere au recurs la asemenea tactică exact cu obiectivul de a-l împiedica pe domnul președinte să-și promoveze mesajul. Ei știu că șeful statului nu ar putea să nu contrazică gogoșile PSD, bazate pe cifre false legate de nivelul de trai și „rezultatele guvernării”. Dar mai știu ceva: fiind ocupat să le demonteze, ar irosi timpul în care ar trebui să întărească propria viziune asupra a ce înseamnă „România normală”. Adică o țară fără hoți, incompetenți și ticăloși cocoțați în funcții pe criterul apartenenței la partid, o țară unde cetățenii nu sunt umiliți. Exact acest mesaj este periculos pentru candidata PSD, deci a fost sfătuită să ceară o dezbatere pentru a putea bloca mesajul președintelui. În realitate, Viorica Dăncilă nu dorește o dezbatere, dar a fost sfătuită să o ceară, pentru a poza într-un contractidat viabil. Dăncilă ar trebui să se pregătească pentru un dialog cu oamenii legii, din cauza subminării securității românilor, a economiei naționale, a devalizarii Companiilor si Societatilor Nationale., a bugetuli din Rezerva de Stat si nu numai.

Trei: Poporul a demonstrat duminică faptul că are discernământ și nu vrea un circ ieftin, așa cum a arătat Viorica Dăncilă recent într-o înfruntare televizată. Românii au deja o părere, iar candidații PSD pentru o asemenea demnitate nu au fost și nu sunt în stare de dezbateri

Patru: Klaus iohannis nu are ce să caute la o dezbatere cu un candidat care a refuzat, atâta timp cât a fost prim-ministru, discuțiile cu președintele României pe chestiuni spinoase, în momente importante pentru țară. Și erau discuții între patru ochi, deci Dăncilă putea fi sinceră, nu la televizor, unde revarsă minciuni. Un exemplu de respingere a dialogului: problema desemnării comisarului european din partea României. Doamna Dăncilă l-a selectat singură, și nu o dată, alegând variante extreme de nepotrivite, care au creat probleme de credibilitate României în relația cu Comisia Europeană. În calitate de prim-ministru, doamna Dăncila și-a desconsiderat funcția și a refuzat dialogul instituțional în situații când el era extrem de necesar, nu pentru un partid sau o persoană, ci pentru România. A ales să se comporte ca un elev care chiulește fără să-i pese de consecințe, doar că aceste consecințe ne afectau pe toti. Domnul Iohannis nu are ce să discute cu un om care a sabotat relațiile externe ale României.

Cinci: O înfruntare electorală cu Viorica Dăncilă nu este posibilă. Dezbaterea prespune argumente, iar fostul premier nu le are. Și, din emoția de a părea la nivelul discuției, ar mai scote niște perle pentru colecția deja celebră. Deci e mai bine să nu se facă de rușine. Timp de 2 ani, România a avut un premier total nepregătit pentru cea mai importantă funcție executivă din România. Și folosesc un termen blând. Și să nu uităm cine e Dăncilă!! Interpusul lui Dragnea!! Acest grup nociv pentru români a lovit statul, l-a vulnerabilizat, iar când oamenii au ieșit în stradă să protesteze, i-a bătut și i-a gazat! Uităm cine e Dăncilă? Domnul Klaus Iohannis nu refuză dezbaterile serioase, dar ce să discuți cu Dăncilă? Este mai bine ca președintele să vorbească direct cu oamenii, ca până acum. Klaus Iohannis preferă să discute în stradă cu Ilie Moromete, nu cu Cocoșilă.

3 COMENTARII

 1. Domnule Rareș Bogdan (vă spun domnule pentru că suntem în spațiul public, deși acasă, în familie, vă spunem ”Rareș” pentru că vă admirăm și vă apreciem), ei bine, cu îngăduința dvs. aș vrea să comentez, pe rând, cele cinci argumentații ale dvs. cu privire la motivul președintelui României de a nu participa la o dezbatere elecorală cu contracandidatul său la alegerile din turul II.
  Mai înainte de a începe precizez că v-am urmărit intervenția în media tv, și vă aduc aminte că, fiind provocat de foștii colegi din presă cu privire la oportunitatea unei dezbateri între candidați, ați precizat că ”ar fi bine” ca președintele României să participe la o dezbatere electorală.
  În ce privește schimbarea dvs. de paradigmă, îngăduiți-mi să comentez succint cele cinci argumente pe care le susțineți acum:
  1. Respect. Domnul președinte Iohannis trebuie să îmi dovedească mie, alegătorul său, că este demn de respect, respectând toți oamenii, chiar și pe contracandidatul său la alegeri.
  2. Tact. Chiar dacă nu este capabil de o oratorie aleasă, domnul președinte Iohannis trebuie să dea dovadă de tact, așa cum a făcut în dezbaterea elecorală cu d-l Ponta, în 2014.
  3. Demn. Chiar în acest circ politic neaoș românesc este nevoie ca domnul președinte Iohannis să apară ca un stindard (poate am forțat puțin termenul), elevat, demn, un reper.
  4. Oportun. Domnul președinte Iohannis ar trebui să fie oportun și să amendeze tocmai printr-o dezbatere publică, toate erorile politice ale contracanditatului său; în definitiv d-lui a desemnat-o prim-ministru.
  5. Luptător. Un om politic, dacă nu este un luptător pentru idealuri și principii, este un luptător pentru avantaje personale sau de grup. Domnul președinte Iohannis trebuie să facă dovada unui luptător idealist, principial, să ducă o luptă în urma căreia cel bun să se fie cernut de cel rău. Grâul trebuie să fie ales de neghină.
  În final domnule Rareș, schimbându-vă peradigma, spuneți acum că ”este mai bine ca președintele să vorbească direct cu oamenii”… Dar eu nu pot ajunge la d-lui și nici d-lui la mine sau la milioanele de români, de aici și de aiurea, care însă l-ar putea vedea și auzi într-o dezbatere electorală televizată.
  Domnul meu, eu sunt anti-PSD din 1990, când mă luptam ideologic chiar cu cei din familia mea, susținând idealist pe domnul Câmpeanu. Dumneavoastră domnule Rareș sunteți membru într-un partid istoric, ”brătian” convins, atunci și domnul președinte al României să facă public dovada că este un urmaș al idealiștilor liberali, precum și un promotor al valorilor democratice.

  ”Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” – Ion I.C. Brătianu

 2. Iohannis nu s-ar fi întâlnit cu Dăncila. Iohannis s-ar fi întâlnit cu susținătorii lui Dancila. 2 mil plus. A ratat o ocazie de a arata acestora, (si celor care au votat “cel mai puțin rău”) ca va fi un președinte bun pentru toți. Nu se poate întâlni fizic cu atâtea persoane! Ca sa nu mai vorbim de cei din diaspora.

  O dezbatere cu ziaristii este necesară, dar este ceva diferit. Aceasta dezbatere nu va fi la fel de efectivă in atragerea audienței lui Dancila. Acești oameni sunt parte din poporul roman. PSDul a realizat acest lucru și i-a manipulat in interesul propriu. Victoria va fi amara in următorii ani, dacă aceasta pătura va fi ignorata.

  Educația civică nu este oferită tuturor, in general, și mai ales in România. Discursurile politicienilor nu sunt pe întelesul tuturor. Prezenta politicienilor in Media nu este observată in același timp de un electorat divers in opinii. Așa ajungem la dezbateri televizate: un mod major si eficient de a informa electoratul in preajma alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here