Război al cuvintelor între o publicație din Grecia și Erdogan. Jurnaliștii îl somează pe liderul turc cu o replică a războinicului spartan Leonidas: „Vino și ia-le!”

O publicație elenă se află într-un conflict deschis cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în tabloul mai amplu al feudei Grecia-Turcia din Mediterana de Est.

Săptămâna trecută, Dimokratia News a publicat un articol în care îl invita, în limba turcă, pe Erdogan „să se ducă dracului”. Ankara a reacționat la nivel diplomatic și l-a convocat pe ambasadorul grec în Turcia pentru a da explicații cu privire la articolul apărut în presa din Grecia.

Apele însă nu s-au calmat. În cursul zilei de sâmbătă, hackerii turci au spart site-ul elen, afișând pe home page un mesaj în turcă: „Turcii sunt aici. Voi unde sunteți?”.

Totodată, Recept Tayyip Erdogan a depus o plângere penală împotriva jurnaliștilor publicației elene.

Între timp, Dimokratia News a revenit, luni, cu o nouă șarjă la adresa „regimului neo-otoman” de la Ankara, într-un articol intitulat: „Vino și ia-le!”. Răspunsul Dimokratia către turci.

Replica „Vino și ia-le!” („Molon labe!”) este atribuită regelui spartan Leonidas într-un răspuns către Xerxes, regele perșilor, care le-a cerut spartanilor să predea armele. Expresia e folosită azi ca un act ce denotă curajul și sfidarea.

Jurnaliștii greci își motivează textul de săptămâna trecută precizând că aceasta este opinia majoritară a grecilor care sunt sufocați de amenințările constante ale Anakrei.

Publicația retransmite jignirea la adresa președintelui turc și spune că în esenția ea este mult mai „îngăduitoare” decât provocările cu care Grecia se confruntă zilnic din partea oficialilor turci și a presei de la Ankara. Jurnaliștii greci fac referire la Erdogan, numindu-l „dictatorul ales” și taxând deficitul de democrație și libertate a presei din Turcia după valurile de arestări din ultimii ani.

Publicația elenă mai precizează că se confruntă zilnic cu sute de amenințări cu moartea pe care le primesc din partea turcilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here