Războiul din Ucraina a ridicat un nou val de dezinformare rusă. Cum o depistăm

Dezinformare

Câteodată este greu ctănd citești o știre să-tă dai seama ce este o informație corectă, ce este un comentariu corect și ce este dezinformarea. Dezinformarea nu este pur și simplu dezinformare: este o armă de război folosită pentru a diviza, a deruta și a stârni ura.

Universul.net vă prezintă agenda actuală de „știri false” despre invadarea Ucrainei de către Rusia, în speranța că va ajuta oamenii să distingă realitatea de fictățiune.

Lista este compilată din instantanee ale mesajelor de pe grupuri WhatsApp, postări pe rețelele sociale și puncte de vedere pe care le auzi repetate la televizor și la radio. Uneori, pur și simplu nu sună „corect”, dar nu știi de ce.

Propagandă

Dezinformarea nu este simplă. Este un amestec de jumătăți de adevăr istorice, narațiuni false, propagandă și trimiteri la grijile de zi cu zi ale românilor.

Această listă a fost întocmită de Mihaela Carstei, Co-host F-World: The Fragility Podcast și verificată de Universul.net.

Povestea începe cu afirmațiile conform cărora infrastructura din Donețk și Lugansk (republicile separatiste pro-ruse recunoscute de Rusia săptămâna trecută) ar fi fost distrusă sistematic de Kiev și 1,1 milioane de pensionari nu și-au primit pensiile de opt ani. Aici se încadrează pretențiile de genocid.

  • Ideea: pensiile neplătite și facturile în creștere la energie rezonează la români.

Putin

În continuare, aflăm că Putin dorea doar un tratament echitabil pentru rușii din estul Ucrainei. Apoi se susține că Putin l-a rugat pe președintele francez, Emmanuel Macron, să transmită Ucrainei să respecte acordul de la Minsk, dar guvernul de la Kiev a refuzat să respecte acordurile, chiar folosind arme grele împotriva civililor, cu aprobarea tacită a Vestului.

Acum, povestea spune că Rusia a rămas fără opțiuni: a evacuat femei și copii și a recunoscut Donețk și Lugansk. „Ucraina poate fi considerată agresorul”. Odată cu ruperea acordului de la Minsk, Putin a fost liber să acționeze „cu conștiința curată”.

  • Până acum, această narațiune a #dezinformarii construiește argumentul potrivit căruia Putin este omul bun, Rusia este victima și #Ucraina este agresorul. Acum este momentul să se facă apel la românii cu unele nemulțumiri istorice, reale și închipuite.

Contorsionism istoric

Acum, un contorsionism istoric (vărul mai respectabil al știrilor false). România ar trebui să-și amintească de faptul că Ucraina nu este prietenă, chiar dacă vechile dispute la frontieră au fost soluționate pe cale pașnică, dacă nu în mod fericit.

Unele dintre granițe datează din vremea lui Ștefan cel Mare, din secolul al XV-lea, când România de astăzi se învecina cu Polonia și Rusia.

  • Povestea se ramifică în continuare pe mai multe minciuni. Se susține că Ucraina nu este o țară recunoscută oficial de către Națiunile Unite, iar Ucraina a fost creată de Lenin în 1917 pentru a fura teritorii de la polonezi, slovaci, maghiari și români.

Identitate ucraineană

Contorsionismul continuă: ca dovadă că identitatea ucraineană este falsă, e menționat pe Petru Movilă/Petro Mohyla, episcop de Kiev din secolul al XVII-lea, născut în Moldova. Omite să spună că în anii 1600, România era de fapt trei principate distincte, ca multe alte țări europene.

Acum povestea revine la o poziție anti-occidentală. Dacă „statul-fantomă” ucrainean nu recunoaște minoritățile (cum ar fi propria minoritate a României), atunci NATO, Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai recunoască Kosovo, „leagănul ortodoxiei sârbe”, luat cu forța de la Iugoslavia.

  • Povestea continuă spunând că NATO a bombardat Belgradul pentru a opri masacrul din Kosovo și, dacă cineva se plânge de invazia rusă din Ucraina, este pură ipocrizie.

Democrație = rău

Ultima vină este a Statelor Unite, care au aruncat bomba atomică, au fost „în război de 180 de ani” și au distrus o serie de țări „în numele democrației”. Un alt fel de a spune: „democrație = rău”.

  • Narațiunea se termină cu o conspirație conform căreia jurnaliștii care se abat de la narațiune sunt jurnaliști direcționați politic, nu-i așa?

PR  de ‘Pace’

În cele din urmă, actualul PR pro-Putin este acela că Rusia pur și simplu vrea pace. O sportivă precum Maria Șarapova a tăcut timp de patru zile doar pentru a spune că are „un dor adânc de pace”. Kristina Rihanoff, o celebră dansatoare rusă, din Marea Britanie, cunoscută pentru opiniile ei pro-ruse și anti-ucrainene, și-a schimbat acum tonul după  reacția apărută în Marea Britanie. „Nu îl susțin pe Putin, războiul, invazia… Urăsc asta ca orice om”.

Edward Lucas îndeamnă Vestul la îndrăzneală. Putin trebuie tratat și cu forțe speciale în operațiuni clandestine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here