Războiul din Ucraina | Un an de livrări de arme din ce în ce mai grele

Sursa: Wikipedia

La fel ca în cazul livrărilor de tancuri occidentale, aşteptate de Kiev pentru a ieşi din războiul de uzură din ultimele luni, încă de la începerea invaziei ruse nevoile ucrainene, aşadar şi livrările de arme din partea aliaţilor, oglindesc evoluţiile de pe câmpul de luptă, comentează AFP, citată de Agerpres.ro.

– Arme uşoare contra invaziei ruse –

În 24 februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin lansează invazia în Ucraina. Trupele ruse avansează rapid, cuceresc oraşul Herson pe 3 martie şi încearcă să încercuiască Kievul.

Rapid, ucrainenii beneficiază de primele livrări de arme din partea Occidentului. În februarie şi martie, ei primesc peste 40.000 de arme uşoare, 17.000 de sisteme portabile de apărare sol-aer, precum şi echipament (25.000 de căşti, 30.000 de veste antiglonţ), potrivit datelor Institutului Kiel, ce recenzează de la începutul războiului armele promise şi livrate Ucrainei.

Grecia a trimis 20.000 de puşti automate Kalaşnikov AK-47, Statele Unite – 6.000 de sisteme portabile de apărare sol-aer, 5.000 de carabine Colt M4 şi 2.000 de rachete antitanc portabile Javelin, Suedia – 10.000 de sisteme portabile de apărare sol-aer, Republica Cehă – 5.000 de puşti de asalt Vz58 şi 3.200 de mitraliere Vz59.

În situaţii de urgenţă, aceste arme şi echipamente uşoare sunt facil de livrat, pot fi cărate în mână şi deplasate pe câmpul de luptă.

– Obuziere şi lansatoare de rachete pentru Donbas –

În faţa unei rezistenţe îndârjite la Kiev şi Harkov, al doilea oraş ucrainean, armata rusă se retrage la finalul lunii martie pentru a-şi concentra eforturile pe teritoriile din Donbas şi din sud.

Astfel, în aprilie încep livrările de artilerie (obuziere, lansatoare de rachete) capabile să ajungă în spatele liniilor inamice pentru a lovi stocurile de muniţii şi a bloca lanţurile logistice ruse.

Sunt livrate până în toamnă 321 de obuziere, dintre care 18 tunuri Caesar franceze, 120 de vehicule de infanterie, 49 de lansatoare de rachete, 24 de elicoptere de luptă, peste 1.000 de drone americane, precum şi 280 de tancuri de producţie sovietică, trimise în principal de Polonia, cu care armata ucraineană este obişnuită.

– Apărare sol-aer contra loviturilor –

În pofida ripostei sale în estul şi sudul Ucrainei, Rusia desfăşoară în paralel valuri de lovituri aeriene (rachete şi drone kamikaze) asupra infrastructurii energetice, centrelor urbane, departe de linia frontului.

Pentru a face faţă, ucrainenii cer sisteme de apărare antirachete. SUA furnizează 8 sisteme, Regatul Unit şase, Spania patru şi Germania un astfel de sistem.

Washingtonul a acceptat recent să livreze Kievului sistemul său sol-air Patriot, cu rază medie de acţiune, considerat drept unul dintre cele mai bune dispozitive de apărare antiaeriană dintre armele occidentale.

– Tancuri moderne pentru a ieşi din războiul tranşeelor –

În cursul ultimelor luni, în est s-a instalat un război al tranşeelor şi Ucraina se teme că este în pregătire o ofensivă majoră rusă pentru a străpunge liniile sale cu sosirea celor mobilizaţi. În acest context, Kievul cere tancuri occidentale pentru a prelua iniţiativa, a lansa o ofensivă şi a ieşi din războiul de uzură.

Mai multe ţări ţări occidentale au promis la finalul lui ianuarie că vor livra tancuri grele şi moderne. Washingtonul a anunţat 31 de tancuri Abrams, Londra 14 tancuri Challenger 2, Berlinul 14 tancuri Leopard 2, renumite ca fiind printre cele mai bune din lume. Unda verde germană le-a permis altor ţări occidentale să promită tancuri Leopard 2.

De asemenea, Berlinul a promis cel puţin 100 de tancuri Leopard 1, un model mai vechi.

Putin – parastasul de un an

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here