Reacția Kremlinului după ce Parlamentul European a decis să-i decerneze Premiul Saharov lui Navalnîi

Sursa: Facebook

Kremlinul a denunţat joi – prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, – decizia Parlamentului European de a-i decerna premiul Saharov pentru libertatea de gândire opozantului rus Aleksei Navalnîi, adversarul nr.1 al preşedintelui Vladimir Putin, şi a afirmat că Rusia nu poate fi obligată să respecte această decizie, potrivit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

‘Noi respectăm această instituţie (Parlamentul European), dar nimeni nu ne poate obliga să avem respect pentru această decizie’, a afirmat Peskov în cadrul conferinţei zilnice de presă.

El a mai spus că „decizia a fost luată de oameni care, în special în acest episod şi în special în cazul acestui condamnat nu au dispus, pur şi simplu, de informaţii fiabile’, notează TASS.

Premiul Saharov pe 2021 pentru libertatea de gândire i-a fost decernat miercuri disidentului rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, pentru a saluta lupta sa ‘neîncetată’ pentru democraţie şi împotriva corupţiei în ţara sa.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care a supravieţuit unei otrăviri în august 2020 cu agent neurotoxic de uz militar, ispăşeşte în prezent o condamnare de doi ani şi jumătate pentru încălcarea eliberării condiţionate, dosar despre care susţine că este fabricat.

UE a impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi din cauza otrăvirii cu armă chimică a lui Navalnîi şi a încarcerării sale.

Kremlinul neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, perceput drept un real adversar al actualei puteri ruse, şi acuză Occidentul de amestec în afacerile sale interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here