Reacţia ministrului Mediului la scandalul gunoaielor din Sectorul 1

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că serviciul de salubrizare la Sectorul 1 trebuie prestat în continuare pentru ca gunoaiele să nu rămână pe stradă, potrivit News.ro.

Ministrul a menţionat că starea de alertă cerută de Clotilde Armand reprezintă o soluţie de moment şi că situaţia se poate rezolva printr-o atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei Sectorului 1.

Tanczos Barna a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă ce poate face ca ministrul al Mediului pentru a rezolva situaţia gunoaielor din Sectorul 1.
“La începutul anului am avut întâlniri din două în două săptămâni cu primarii de sectoare şi cu primarul general pentru a găsi soluţii de reducere a poluării aerului, pentru soluţionarea problemelor de gestionare a deşeurilor. Am vorbit zilele acestea de mai multe ori cu doamna primar, ştiu care este situaţia, ştiu că este o situaţie complicată din punct de vedere juridic, dar din punctul nostru de vedere al ministerului cel mai important lucru este ca serviciul de salubrizare să fie prestate în continuare, în ciuda faptului că cele două entităţi au un diferend, o dispută juridică”, a explicat ministrul Mediului.
El a precizat că serviciul de salubrizare trebuie prestat în continuare şi gunoaiele nu trebuie să rămână pe stradă.
“Vom avea o întâlnire mai mult ca sigur săptămâna viitoare pe această temă pentru a ne asigura că serviciul este prestat în continuare, gunoaiele nu rămân pe stradă, trebuie să avem soluţii în continuare pentru colectare selectivă şi sortare acolo acest lucru s-a făcut şi în condiţiile în care s-a făcut este prioritatea ministerului. Se va termina şi această dispută juridică şi probabil se va ajunge la un contract nou, cel puţin aceasta este intenţia primăriei pentru a pune pe noi baze contractuale şi juridice prestarea acestui serviciu public. Suntem în contact cu Primăria, vom avea întâlnire săptămâna viitoare”, a explicat Tanczos Barna.
Întrebat dacă instituirea stării de alertă în Sectorul 1 pe tema gunoaielor, cum a solicitat primarul Clotilde Armand, este o soluţie, ministrul Mediului a răspuns: “Este o soluţie de moment. Am mai avut o situaţie similară în sectorul unde s-a închis o staţie de sortare şi atunci s-a apelat la această soluţie juridică şi administrativă, ajută pe moment această intrare într-o stare de alertă sau anunţarea acestei stări ajută la găsirea unei soluţii de moment până la trecerea la o bază nouă contractuală juridică”.
Tanczos Barna nu crede că situaţia de la Sectorul 1 se va rezolva cu amenzi.
“Obiectivul meu  este să prevenim aplicarea amenzilor, nu prin amenzi se rezolvă colectarea deşeurilor în Sectorul 1, ci printr-o atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei. Cel mai important lucru pentru noi este ca în această perioadă de dispută juridică serviciul să fie prestat, ridicarea gunoiului să fie asigurată” , a explicat ministrul Mediului.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand vrea declararea stării de alertă ca urmare a situaţiei sanitare generate de faptul că gunoiul nu mai este ridicat de firma de salubrizare Romprest, fiind pentru a doua oară când locuitorii sectorului se confruntă cu această situaţie. Prefectul Capitalei Alin Stoica analizează documentaţia transmisă de Primăria Sectorului 1 şi va avea consultări pe acest subiect, în cursul acestei zile, cu DSP şi cu Garda de Mediu, în vederea luării unei decizii ulterioare.

Politicienii nu vor mai putea publica orice doresc pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here