Trump, despre retragerea din Afganistan: „Cea mai mare rușine din istoria țării noastre”

Fostul președinte Donald Trump consideră că gestionarea de către administrația Biden a retragerii americane din Afganistan este „cea mai mare rușine din istoria țării noastre”.

„Nu cred că țara noastră a mai fost vreodată atât de umilită. Nu știu dacă s-o numim o înfrângere militară sau o înfrângere psihologică”, a spus Trump într-un interviu oferit marți postului Fox News.

Criticându-l pe președintele Biden, fostul lider de la Casa Albă a spus că SUA au nevoie de „un președinte respectat”.

Comentariile vin pe fondul retragerii haotice a trupelor americane din Afganistan, țară care a intrat între timp sub controlul talibanilor, care vor să instaureze un emirat islamic.  Joe Biden a declarat în mod repetat că susține retragerea, menționând însă că a „moștenit” un acord de retragere negociat de Donald Trump.

„Am moștenit un acord pe care președintele Trump l-a negociat cu talibanii. Conform acordului său, forțele SUA trebuiau să iasă din Afganistan până la 1 mai 2021, la distanță de trei luni după ce-am preluat funcția”, a declarat Biden luni.

Administrația Biden a prelungit termenul de retragere până în septembrie.

Administrația Trump a intermediat un acord între guvernul afgan și talibani în februarie 2020, menit să pregătească scena pentru o eventuală retragere a trupelor americane din Afganistan. Când a fost întrebat despre înțelegere, Trump a susținut că l-a amenințat cu represalii pe liderul taliban Mullah Baradar dacă „ceva rău” li se va întâmpla americanilor în timpul retragerii trupelor.

„I-am spus-o în față… Dacă se întâmplă ceva rău americanilor, vă vom lovi cu o forță cu care nicio țară nu a mai fost lovită până acum”, declara Trump. „Și satul tău – știm unde este – va fi primul: primele bombe vor fi aruncate chiar acolo.”

Expert: Afganistanul este o problemă morală, iar Biden a procedat corect. „Momentul Gorbaciov” al președintelui SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here