Reacţia Moscovei după atacul iranian împotriva Israelului

Sursa: Facebook

Rusia, care are o relaţie apropiată cu Iranul, după ce Teheranul i-a furnizat drone esenţiale pentru atacurile asupra Ucrainei, a reacţionat duminică la atacul iranian fără precedent asupra teritoriului Israelului făcând apel la reţinere şi la rezolvarea paşnică a conflictelor, dar subliniind punctul de vedere iranian, conform căruia ar fi acţionat în virtutea dreptului la autoapărare, informează News.ro.

„În noaptea de 14 aprilie, un număr mare de rachete şi drone au fost lansate asupra teritoriului Israelului. Potrivit Ministerului iranian de Externe, acest atac a fost efectuat în cadrul dreptului la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, ca răspuns la atacurile asupra unor obiective iraniene din regiune, inclusiv la atacul asupra secţiei consulare a ambasadei iraniene din Damasc din 1 aprilie, pe care ţara noastră l-a condamnat cu fermitateîn legătură cu atacul de pe teritoriul Israelului”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Pe de altă parte, Moscova nu ratează ocazia de a mai îndrepta o săgeată către „inamicul” său autodeclarat în războiul din Ucraina, Occidentul, pe care încearcă să-l scoată vinovat şi pentru actuala criză din Orientul Mijlociu. „Din păcate, din cauza poziţiei membrilor occidentali, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut răspunde în mod adecvat la atacul asupra misiunii consulare iraniene”, menţionează comunicatul MAE rus.

Abia după acest preambul, Moscova îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile din Orientul Mijlocul şi face apel la reţinere, dar menţionează că este „important” ca şi „actorii internaţionali constructivi” să contribuie la rezolvarea crizelor din regiune în privinţa cărora Rusia susţine că a avertizat „în repetate rânduri”.

„Ne exprimăm îngrijorarea extremă faţă de o nouă escaladare periculoasă în regiune”, transmite Moscova. „Am avertizat în repetate rânduri că natura nerezolvată a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului palestiniano-israelian, care sunt adesea alimentate de acţiuni provocatoare iresponsabile, va duce la o creştere a tensiunii. Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere. Avem încredere că statele din regiune vor rezolva problemele existente prin mijloace politice şi diplomatice. Considerăm că este important ca actorii internaţionali constructivi să contribuie la acest lucru”, arată comunicatul MAE rus.

 

În final, Moscova recomandă prudenţă cetăţenilor săi din regiune. „Atragem atenţia cetăţenilor ruşi care se află în Israel şi în ţările vecine, în primul rând în Iordania, Liban şi Siria, asupra necesităţii de a urma instrucţiunile şi recomandările practice publicate pe fluxurile de informaţii ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, pe site-urile oficiale ale instituţiilor străine ruseşti din ţările menţionate mai sus, pe site-urile Departamentului consular şi al Departamentului Centrului de Situaţii şi Crize al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, inclusiv în secţiunea relevantă a resursei actualizate – aplicaţia mobilă „Asistent în străinătate””, îndeamnă MAE rus.

SUA interzic importul mai multor metale ruseşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here