Realitatea bate folclorul: România, ţara cu unele dintre cele mai uşoare restricţii din Europa

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Restricţiile anti-Covid din România erau, la sfârşitul lunii martie, mai uşoare decât în numeroase ţări europene, conform Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT). Realizat de Blavatnik School of Government, instrumentul colectează sistematic informații de pe toate continentele, privitor la răspunsurile guvernelor în faţa pandemiei de Sars-CoV-2. Datele parvin din peste 180 de țări.

Ele reflectă totodată şi măsura în care statele respective sunt sigure pentru a se „deschide”, care e riscul de „închidere” şi cât este de drastic nivelul de restricţii.

La acest ultim capitol, de exemplu, România figurează, la 29 martie 2021, cu indicele de restricții 63,89, pe o scară până la 100. Multe alte ţări europene, dar şi vecini, precum Ungaria au indici superiori, ceea ce înseamnă un nivel mai ridicat de restricţii: Grecia – 87,96; Italia – 84; Ungaria – 79,63; Germania şi Polonia – 75; Norvegia -69,91; Spania – 69; Franța – 68,52; Suedia – 65,74.

OxCGRT are în vedere 20 de indicatori. Opt sunt politici (C1-C8) şi înregistrează informații despre politicile de izolare și închidere, cum ar fi închiderea școlilor și restricțiile de circulație. Patru sunt economici (E1-E4) şi înregistrează politici economice, cum ar fi sprijinirea veniturilor cetățenilor sau furnizarea de ajutor extern. Opt dintre ei (H1-H8) se referă la politicile sistemului de sănătate, cum ar fi regimul de testare pentru COVID-19, investițiile de urgență în asistență medicală și, cel mai recent, politicile de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here