Regele Iordaniei: Cel mai mult mă îngrijorează ascensiunea Stat Islamic în vestul Irakului

Sursa: Facebook

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) se reinstalează în sud-estul Siriei şi în vestul Irakului, şi-a exprimat îngrijorarea luni, într-un interviu acordat postului de televiziune France 24 regele Iordaniei Abdallah al II-lea, care urmează să efectueze în zilele următoare un turneu la Bruxelles, Strasbourg şi Paris, relatează AFP, preluată de News.ro.

În cadrul vizitei, suveranul iordanian intenţionează să abordeze împreună cu partenerii săi europeni cel mai bun mod de ”scădere a temperaturii” în regiune, cuprinsă de tensiuni între Statele Unite şi Iran.

”Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este resurgenţa şi ascensiunea puterii SI în cursul anului, nu doar în sud-estul Siriei, ci şi în vestul Irakului”, a declaart el pentru france 24.

”Aceasta va deveni o problemă pentru Bagdad, iar noi trebuie să fim acolo pentru a-i ajuta pe irakieni să gestioneze această ameninţare la adresa noastră a tuturora, nu la adresa regiunii, ci a Europei şi a întregii lumi”, a apreciat el.

Pe agenda discuţiile cu europenii figurează de asemenea tensiunile dintre Washington şi Teheran.

”Până în prezent, se pare că asistăm la o dezescaladare. Sperăm ca acastă tendinţă să continue”, subliniază regele Abdallah.

”Ceea ce se va întâmpla la Teheran va avea consecinţe la Bagdad, Amman, Beirut şi asupra procesului de pace israliano-palestinian”, subliniază el, exprimându-şi speranţa ca ”în lunile următoare să putem găsi tonul drept în regiune, pentru a scade temperatura”.

Relații strânse cu Libia mareșalului Haftar

În privinţa Libiei, unde un armistiţiu la inţiativa Turciei şi Rusiei a intrat în vigoare duminică, după nouă luni de confruntări armate sângeroase la porţile capitalei Tripoli, regele Abdallah denunţă ”consolidarea cu combatanţi străini veniţi din Siria”.

”Câteva mii de combatanţi străini au plecat de la Idleb pe la frontiera de nord (a Siriei) şi au sosit în Libia”, dă el asigurări.

Acest subiect ”va face obiectul unei discuţii importante în următoarele zile” cu europenii.

Iordania se află, alături de Emiratele Arabe Unite (EAU), pe lista ţărilor care au încălcat embargoul asupra armamentului impus din 2011 Libiei.

Ea a trimis echipament militar mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, care încearcă din aprilie 2019, fără succes, să cucerească Tripoli, potrivit unui raport recent al unor experţi ONU cu privire la Libia.

Turcia, care susţine în mod deschis Guvernul de Uniune Naţională (GNA) al premierului libian Fayez al-Sarraj, a furnizat materiale trupelor care susţin GNA, de la vehicule blindate la drone, potrivit unor surse diplomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here