Regina Danemarcei modifică programul Jubileului său de Aur după decesul suveranei britanice

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei (foto) va participa la celebrările ocazionate de cea de-a 50-a aniversare a ascensiunii sale pe tron în acest weekend – în pofida morţii reginei Elisabeta a II-a -, însă programul Jubileului său de Aur a fost modificat în semn de respect faţă de cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

A fost dorinţa reginei Margrethe a II-a ca programul acestor evenimente să fie adaptat în zilele viitoare după decesul de joi al suveranei britanice, a declarat vineri directoarea biroului de comunicare din cadrul casei regale a Danemarcei, Lene Balleby, pentru agenţia de presă daneză Ritzau.

Familia regală daneză lucrează acum la o serie de ajustări ale programului, a adăugat ea, fără să dezvăluie deocamdată toate modificările ce vor fi operate.

Regina Margrethe a II-a, care este extrem de populară în ţara ei, a devenit regină a Danemarcei pe 14 ianuarie 1972. Suverana de 82 de ani intenţiona să sărbătorească împlinirea celor 50 de ani ai săi de domnie în luna ianuarie 2022, însă evenimentele au fost amânate pentru septembrie din cauza pandemiei de coronavirus.

Celebrările vor avea loc în cele din urmă în zilele de 10 şi 11 septembrie. Programul a fost însă adaptat şi nu va mai include majoritatea apariţiilor publice ale reginei Margrethe a II-a, inclusiv o paradă în trăsura regală pe străzile din Copenhaga şi prezenţe în balconul oficial al Palatului Regal şi la sediul Primăriei din capitala daneză, precizează AFP.

O reprezentaţie de gală programată sâmbătă seară la Teatrul Regal, o slujbă la Catedrala din Copenhaga duminică dimineaţă şi o serată de gală la Castelul Christiansborg duminică seară au fost însă menţinute, dar într-un „format adaptat”. Ceremonia de la sediul Primăriei din Copenhaga a fost amânată sine die.

Regina Margrethe a II-a i-a transmis un mesaj de condoleanţe noului rege britanic, Charles al III-lea, joi seară, în care a spus că mama lui era „foarte respectată şi profund iubită”, relatează DPA.

„Mama ta a fost foarte importantă pentru mine şi familia mea. A fost o personalitate de prim rang în rândul monarhilor europeni şi o mare sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Ne va lipsi teribil de mult”, a declarat suverana daneză în scrisoarea adresată regelui Charles al III-lea.

Aflată pe tronul danez de 50 de ani, Margrethe a II-a a devenit începând de vineri monarhul care domneşte de cel mai mult timp în Europa, devansându-l pe regele Suediei Carl XVI Gustaf, care a urcat pe tronul ţării sale în urmă cu peste 48 de ani. În restul lumii, doar sultanul Bruneiului a domnit mai mult (peste 54 de ani).

Odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a, Margrethe a II-a a devenit singura femeie care deţine titulatura deplină de regină în Europa, deşi alte trei ţări de pe continentul nostru au prinţese moştenitoare (Suedia, Belgia şi Spania), care vor putea fi încoronate într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here