Renate Weber vrea să-și salveze scaunul folosindu-se de sentința CEDO în cazul Kovesi

Foto: INQUAM/George Călin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în cazul în care parlamentarii din coaliţia de guvernare „vor forţa” schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, social-democraţii vor ataca hotărârea la Curtea Constituţională.

„Renate Weber e o instituţie din instituţiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci să ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat şi ataci? Categoric, dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la Curtea Constituţională. Şi categoric, în primul rând mă voi adresa familiei socialiştilor europeni şi nu numai pentru acest atac, până la urmă, la statul de drept. Nu ai justificările necesare să vii cu aşa ceva. Poate am uitat acele ordonanţe date noaptea, fără să ţii seama de drepturile şi libertăţile românilor, încălcând Constituţia. Nu ai voie, indiferent că e stare de război, că este pandemie, să creezi un asemenea precedent cum a creat preşedintele Iohannis susţinând un partid politic. A depăşit o linie roşie. Renate Weber a venit şi a spus – înţeleg că este pandemie, dar nu depăşiţi linia roşie de încălcare a drepturilor şi libertăţilor”, a spus Ciolacu la TVR 1.

El a adăugat că membrii coaliţiei de guvernare consideră că Avocatul Poporului „este un instrument”, iar Renate Weber poate în continuare să „atace” anumite încălcări de drepturi şi libertăţi.

„Este foarte important Avocatul Poporului în această zonă, iar doamna Renate Weber a ieşit şi a atacat toate deciziile, ordonanţele. Presupun că au făcut nişte sondaje de opinie şi au văzut ce personalitate sau ce instituţie să atace şi le-a reieşit din cifre că cea mai vulnerabilă ar fi doamna Renate Weber, care nu este un comunicator, nu e în talk show-uri, ea reprezintă Avocatul Poporului. Ei joacă în continuare tot în logica electorală, nu au nicio treabă cu guvernarea”, a afirmat Ciolacu.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc marţi în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului şi respingerea rapoartelor de activitate ale Radioului şi Televiziunii Publice. Miercuri va fi convocat plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, Avocatul Poporului ar trebui schimbat „cât mai repede posibil”, având în vedere „atitudinea” Renatei Weber, în perioada de când a fost numită în funcţie. Orban a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează „pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”. 

Renate Weber a anunțat, marți seară, la Antena 3 că ia în calcul să beneficieze de pe urma deciziei CEDO în cazul Kovesi dacă va fi revocata din fruntea instituției Avocatul Poporului.

„Eu nu știu pentru ce anume vor, eu pot să vă spun că pe mine nu m-a informat nimeni oficial care sunt motivele de nemulțumire, care sunt reproșurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înțeleg că urmează o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza, nu știu ce vor analiza, și vor face un raport. Sper să fiu invitată la acele întâlniri. Revocarea Avocatului Poporului se poate face numai pentru încălcări ale Constituției și legilor, nu este vorba despre o analiză a activității. Eu am trimis raportul de activitate la Parlament. Care sunt acele situații în care am încălcat Constituția și legile nu le știu. Poate că voi afla”, a declarat Weber în emisiunea „Sinteza zilei”.

Renate Weber a adăugat că nu poate ataca la CCR o eventuală decizie de revocare a sa, însă a pomenit de decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi, care a atacat la CEDO decizia de schimbare din fruntea DNA. În trecut, Weber a fost însă o inamică înverșunată a lui Kovesi.

„Sincer, vă spun, de când a fost decizia aceea a CEDO privind-o pe doamna Kovesi, unde i se reproșa statului român că doamnei Kovesi nu i s-a oferit posibilitatea unei căi de atac, mă întreb și eu dacă nu e firesc să nu existe o cale de atac a mea, pentru că este vorba de o revocare a mea”, a explicat Weber.

Întrebată dacă are și ea de gând să meargă la CEDO, Weber a răspuns: „Deocamdată vreau să văd cum se vor desfășura lucrurilor, iau și eu în calcul mai multe aspecte. Chiar nu pot să cred sub nicio formă că poți să-i spui unui Avocat al Poporului că a încălcat Constituția, este o contradicție logică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here