Renault reia producția de mașini la Moscova, în timp ce rivalii taie relațiile cu Rusia

Producătorul francez de automobile Renault a reluat producția în fabricile sale din Moscova, înfrângând tendința multor alte mari companii globale care au tăiat legăturile cu Rusia din cauza războiului său împotriva Ucrainei, scrie The Guardian.

Renault suspendase producția la fabrică, luna trecută, invocând probleme logistice după invazia Ucrainei. Totuși, decizia Renault de a relua producția are sprijinul guvernului francez, care este principalul său acționar, potrivit unor surse citate de Reuters.

Renault deține de la sfârșitul anului 2016 o participație de control de două treimi la producătorul rus de automobile Avtovaz, după ce a investit pentru prima dată, în ceea ce era atunci o piață în creștere rapidă, în 2007. Aceasta înseamnă că are operațiuni mai mari în Rusia decât majoritatea celorlalți rivali europeni, cu 40.000 de angajați locali, ceea ce reprezintă o provocare uriașă, deoarece guvernele SUA, Marea Britanie și UE încearcă să izoleze economic Rusia.

Avtovaz a vândut aproape 2.900 de vehicule în 2021, înregistrând profituri înainte de impozitare de 186 de milioane de euro (156 de milioane de lire sterline) pentru Renault – sau aproximativ 12% din câștigurile sale în acel an. Avtovaz a început ca o companie de stat în Uniunea Sovietică, producând mașini care au devenit puternic asociate cu regimul comunist sub mărcile Jiguli și apoi Lada.

În timp ce uzina de la Moscova a repornit, Avtovaz a declarat luni că a oprit parțial producția săptămâna aceasta la o fabrică uriașă din Tolyatti, un oraș de pe râul Volga, și o alta în Izhevsk, un oraș aflat la 500 km spre nord-est. Oprirea a fost cauzată de lipsa de piese electronice, se spune.

Producătorii de automobile din întreaga lume s-au străduit să se aprovizioneze cu cipuri de computere, cu semiconductori folosiți în orice, de la radiouri auto până la ștergătoarele de parbriz. Fabricile rusești sunt susceptibile să se închidă pe măsură ce izolarea economică se adâncește. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazie includ interzicerea exporturilor de semiconductori.

Mai multe companii din Europa și din alte economii bogate au fost forțate să anuleze activele din Rusia după presiunile și sancțiunile guvernamentale.

Authentic Brands, proprietarul mărcii de îmbrăcăminte sport Reebok, a declarat luni că a „suspendat toate magazinele de marcă și operațiunile de comerț electronic din Rusia”. Brandul, care a fost evidențiat ca una dintre mai multe firme occidentale care au întârziat să ia măsuri, are aproximativ 90 de magazine în Rusia.

Firmele care rămân în Rusia au fost supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a opri afacerile acolo, inclusiv grupul elvețian de alimente și băuturi Nestlé

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a criticat Nestlé, care continuă să vândă produse „esențiale” precum hrana pentru copii, cereale și unele alimente pentru animale de companie în Rusia, într-un discurs transmis, sâmbătă, miilor de protestatari din capitala Elveției, Berna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here