Reportaj AFP | Poveşti de război: Alexandra şi Artiom, iubire în teroare în Rusia

Sursa: Pixabay

Într-o scrisoare trimisă din închisoarea sa din Moscova, Artiom a mâzgălit inimi şi ceea ce apare a fi un cartof cu patru picioare. „Aceasta este o pisică.” Iubita lui, Alexandra, citeşte din nou mesajul şi izbucneşte în râs, se arată într-un reportaj al AFP, citată de News.ro.

Pur şi simplu avea tatuaj pe braţ, pentru că şi-a dorit să „aibă o bucată de Artiom pentru totdeauna” pe corp. Doar dacă, spune ea încă râzând, ăla nu-i „tăie pielea”.

În septembrie, Artiom Kamardin, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat şi, spune el, violat de poliţie. Care este acuzaţiai? Recitarea unei poezii împotriva ofensivei din Ucraina. De atunci, Alexandra Popova, 28 de ani, s-a agăţat de mici simboluri pentru a nu cădea în depresie şi a nu-şi pierde speranţa.

În urmă cu câteva luni, acest cuplu credea că are viitorul în faţă. Dar după intervenţia trupelor ruseşti în Ucraina, îndrăgostiţii au fost prinşi în sistemul represiv care a accelerat în Rusia.

Acest conflict armat separă pentru totdeauna mii de cupluri şi familii. Alţi zeci de mii, mai norocoşi, trebuie totuşi să experimenteze o despărţire dureroasă, cauzată de mobilizarea militară sau exilările forţate.

Pentru Artiom şi Alexandra, opoziţia lor faţă de Vladimir Putin a fost cea care i-a aruncat în iad. 26 septembrie, mai exact.

În acea zi, poliţiştii au dat buzna în apartamentul lor: îl caută pe Artiom, pe care îl duc într-o cameră separată. Potrivit avocatului său, el pretinde că a fost bătut şi sodomizat cu bara unei gantere. Alexandra spune că poliţia a brutalizat-o, i-au dat palme, i-au pus bandă adezivă pe gură  şi a ameninţat-o cu „viol în grup”.

Ulterior, Artiom este nevoit să prezinte scuze filmate şi difuzate pe internet. O pedeapsă comună în mai multe regimuri autoritare, dar rară la Moscova.

Potrivit Alexandrei, Artiom a fost ameninţat, după arestarea sa, că va fi violat în închisoare. De atunci, el a refuzat să discute public subiectul.

Cuplul a depus o plângere, iar Comisia de Investigaţii din Rusia a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, o verificare pentru un posibil „abuz de putere”, potrivit unui document consultat de AFP.

Alexandra este traumatizată. „Acasă îmi imaginez că uşa va fi dărâmată, sau că voi fi urmărită sau bătută”, mărturiseşte ea. „Ştiu că este paranoia, nu este real, dar nu mai am sentimentul de securitate”.

Cu o zi înainte de arestarea sa, Artiom recitase una dintre poeziile sale în timpul unei „mobilizaţii antimilitare” citind în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski la Moscova, loc în care disdenţii s-au adunat încă din perioada sovietică.

Textul în cauză, „Omoară-mă, miliţiane!”, este un deget mijlociu adresat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

În timpul spectacolului său, Artiom Kamardin a strigat şi un slogan ofensiv împotriva planului imperial al „Noii Rusii” de a anexa sudul Ucrainei.

„Poezia lui este foarte brutală, dar este un băiat foarte dulce”, spune Alexandra.

Ea a învăţat pe de rost articolul codului penal pentru care Artiom este urmărit penal: articolul 282, partea 2, pct. A. „Instigarea la ură cu violenţă sau ameninţarea la violenţă”. Pedeapsa maximă: şase ani închisoare.

Alexandra şi Artiom s-au întâlnit în 2019 în timpul unei demonstraţii de opoziţie. Mai întâi s-au împrietenit, apoi, anul trecut, tânăra a cedat avansurilor tânărului. „Nu poţi fugi de iubire”, spune ea.

Este inginer şi nebun după poezie. Ea a lucrat pentru partidul de opoziţie Iabloko. Ei fac parte din această bula politizată a Moscovei, un melanj de artişti, jurnalişti şi activişti. „Un mod de viaţă, nu un hobby”, subliniază Alexandra.

Comunitatea lor este acum afectată de o represiune exacerbată. Mii de amenzi şi sute de pedepse cu închisoarea au fost date  celor care au denunţat ofensiva din Ucraina. Mulţi au fugit din ţară.

Alexandra şi Artiom suferiseră ei înşişi o primă pedeapsă. În primăvară, aceştia au fost arestaţi în timpul unei demonstraţii împotriva războiului. Pentru aceasta, el a primit o amendă simplă, dar ea a trebuit să execute 25 de zile în detenţie.

Astăzi, cei doi îndrăgostiţi vor să se căsătorească în închisoare. Acest lucru va face mai uşor pentru Alexandra să-l viziteze pe Artyim. Nu l-a mai văzut de la arestare.

Pe 24 noiembrie o găsim în cadrul unei audieri privind prelungirea arestării preventive a lui Artiom. Dar poetul nu este prezentat judecătorului în acea zi, pentru că a fost transferat la un spital de psihiatrie pentru o „expertizare”.

La ieşirea din tribunal, Alexandra are un nod în gât. „Speram să-l văd şi să-l aud”. Mâinile îi tremură de frig. Este târziu. „Trebuie să merg acasă.” Îşi aprinde o ţigară şi pleacă în noapte.

 

Lecțiile războiului cibernetic dus de Rusia în Ucraina. De ce nu a dat roadele așteptate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here