Republicana Nikki Haley îl avertizează pe Trump, îl critică pe Biden şi spune că America nu este rasistă

Sursa: Wikipedia

Republicana Nikki Haley, fost ambasador american la ONU şi care şi-a anunţat candidatura la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2024, a lansat miercuri un avertisment voalat la adresa fostului preşedinte american Donald Trump, transmiţându-i că trebuie să lase în urmă ”ideile învechite”, s-a arătat extrem de critică faţă de activitatea actualului lider de la Casa Albă, Joe Biden, şi a insistat că SUA nu sunt rasiste, transmite EFE, citată de Agerpres.ro.

Haley a organizat miercuri primul său miting de campanie la Charleston (Carolina de Sud) după ce anterior îşi anunţase oficial intenţia de a se prezenta la scrutinul intern din Partidul Republican pentru a obţine nominalizarea formaţiunii drept candidată la scrutinul prezidenţial din 2024.

”Mă aflu în faţa dumneavoastră în calitate de fiică de imigranţi, de mândră soţie a unui veteran de război şi de mamă a doi copii minunaţi. Am fost guvernatoarea acestui mare stat care este Carolina de Sud, am fost ambasadoarea SUA la ONU şi, mai ales, sunt o cetăţeancă americană recunoscătoare”, a spus ea.

Haley a afirmat că cele mai bune zile pentru ţară abia acum urmează dacă americanii se unesc şi luptă să o salveze: ”Pentru o Americă puternică, pentru o Americă mândră, mă prezint la preşedinţie”.

Politiciana republicană şi-a început discursul vorbind despre viitor şi despre noile generaţii, în ceea a părut a fi o lovitură indirectă lansată în direcţia lui Trump, care şi-a anunţat încă din noiembrie trecut intenţia de a candida pentru o nouă nominalizare republicană.

”Suntem pregătiţi, pregătiţi să lăsăm în urmă idei învechite şi nume şterse din trecut. Suntem mai mult decât pregătiţi pentru o nouă generaţie care să ne poarte către viitor. Vin azi aici cu o viziune a acestui viitor”, a spus ea.

În alocuţiunea sa, Haley a recurs la… vechiul şi tipicul discurs al republicanilor pentru a critica politicile lui Biden, pe care le-a calificat drept ”socialiste” şi ”comuniste” şi pentru a atrage atenţia cu privire la presupusele pericole ale migraţiei ilegale, deşi ea însăşi este fiică de migranţi indieni instalaţi în Carolina de Sud, remarcă EFE.

Cu toate că a recunoscut că ”nu a fost mereu uşor”, Haley a insistat că părinţii ei îi aminteau zilnic atât ei, cât şi fraţilor săi, că până şi în cea mai rea zi ei erau mereu ”fericiţi” că trăiesc în SUA. Chiar şi aşa, Haley a amintit că lucrurile s-au schimbat şi că acum SUA se ”prăbuşesc” cu Biden la conducere: ”Avem prea multe familii care plătesc prea mult pentru hrană, prea multe mame care caută disperate lapte pentru bebeluşi, prea mulţi copii care rămân în urmă la liceu…”

Haley şi-a exprimat opinia că sunt ”prea multe” delicte şi droguri şi ”prea puţini” poliţişti şi agenţi de frontieră, folosind o dată în plus o serie de argumente clasice ale republicanilor pentru a-şi mobiliza alegătorii.

Republicana a dat asigurări că, sub administraţia Biden şi a vicepremierului său, Kamala Harris, ”ura de sine” mătură ţara, pornind din şcoli şi ajungând până la companii sau în administraţie.

”În fiecare zi ni se spune că SUA au defecte, sunt putrede şi pline de ură. Joe şi Kamala spun inclusiv că SUA sunt rasiste. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr”, a remarcat Haley, care s-a dat drept exemplu, ca prima femeie din istoria SUA provenită din rândurile unei minorităţi şi care a devenit guvernator, dar şi pe părinţii ei. ”SUA nu sunt o ţară rasistă”, a insistat ea.

Pe de altă parte, Haley a criticat cheltuielile federale şi creşterea pragului de îndatorare federală, acuzând administraţia Biden că adoptă ”socialismul”.

Pentru a ilustra metehnele socialismului, Haley a amintit că, pe vremea când era ambasadoarea SUA la ONU şi a vizitat podul internaţional Simon Bolivar, care face legătura între Columbia şi Venezuela, a văzut ”sute de venezueleni” cu bebeluşi, stând în soare şi aşteptând ”cu orele” să obţină alimente. ”Uciseseră animale de la grădina zoologică pentru a mânca”, a susţinut ea.

”Fugeau de socialism şi tânjeau după libertate”, a explicat Haley, care s-a referit şi la situaţia de la frontiera sudică a SUA, unde a pledat pentru stoparea ”migraţiei ilegale” şi a intrării drogurilor.

”Companiile trebuie să angajeze americani, nu (migranţi) ilegali”, a insistat ea.

În privinţa politicii externe, Haley a remarcat că SUA trebuie să rămână alături de aliaţii lor, de la Israel şi până la Ucraina, şi să le ţină piept inamicilor, precum Iranul, Rusia sau China.

Intervenţia sa a fost precedată de discursurile mai multor oratori, între care s-a numărat şi Cindy Warmbier, mama lui Otto Warmbier, studentul american care a murit în 2017 după ce a fost adus în SUA în comă, după o detenţie de 17 luni în Coreea de Nord.

Trump: Alegerile din 2024 sunt singura şansă de a salva America

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here