La 16 ani își asmuțea bodyguarzii pe un președinte de club comunal de fotbal care nu l-a lașat să stea pe banca de rezerve. Sub ochii polițiștilor. La 17 ani a „descălecat” pe DN76 la un marș al șoferilor din Beiuș și a proptit două mașini de-a curmezișul șoselei, blocând șoseaua. Tot sub nasul polițiștilor, care s-au făcut că nu-l văd calare pe o motocicletă neînmatriculată,” dezvăluie ziariștii de la ebihoreanul.ro într-o investigație jurnalistică despre Victor Micula, fiul lui Viorel Micula, unul dintre patronii de la European Drinks.

Ebihoreanul.ro relatează că Victor Micula a scapăt mereu de rigorile legii, desi și-a continuat teribilismele. Ar fi făcut curse de mașini prin oraș, și-ar fi scos plăcuțele de înmatriculare de la bolizi, ar fi tras cu mitraliera de pe un pod, ar fi braconat din elicopter și, pentru că n-a fost cine să-l oprească, ar fi ajuns să cutreiere chiar în sediul Poliției Municipiului, transformându-i efectiv în propriii „argați” pe câțiva polițiști.

*Polițiști în anchetă

Detaliile apar într-o anchetă care a fost făcută publică săptămâna trecută. Dosarul a fost deschis în 2018, printr-o sesizare din oficiu, de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Bihor, ancheta fiind coordonată inițial de actualul procuror DNA Gheorghe Berce.

Din martie anul trecut, însă, dosarul a fost băgat „la sertar” cercetările fiind reluate abia în acest an de procurorul Cristian Ardelean, care pe 9 octombrie a dispus începerea urmăririi penale pentru acuzații de abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare de informații secrete de serviciu și nepublice, împotriva unor agenți de la Biroul de Ordine Publică a Poliției Oradea: Ovidiu Vaida, Camelia Ile, Alin Zancă și Claudiu Rengle, cel din urma pensionat.

Procurorul nu l-a omis nici pe Victor Micula, care a devenit suspect pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic, instigare la accesarea ilegală a unui sistem informatic, respectiv la divulgare de informații nepublice și uzurpare de calități oficiale. Dosarul vorbește despre mai multe incidente care îl au ca protagonist pe Micula jr. și care, adunate laolaltă, dezvăluie modul în care polițiștii au devenit părtași la fărădelegile tânărului milionar.

*Victoraș „sub acoperire”

În cazul agentului Ovidiu Vaida, de pildă, procurorul îi imputa că în noaptea de 16/17 noiembrie 2018 i-a făcut lui Victoraș hatârul de a-l lua într-o acțiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan. Pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat pe Vaida în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi polițiști locali. Agentul l-a urcat lângă el în autospeciala Politiei, cerandu-le polițiștilor locali să stea pe bancheta din spate, și a pornit în urmărirea lui Mărginean, pe care l-au și găsit pe strada Avram Iancu.

Aici, Vaida i-a dat lui Micula geaca de polițist și o cagulă și, de față cu un echipaj de mascați, l-a lăsat să percheziționeze el un pasager din mașina interlopului, să-i caute acestuia în portbagaj, să-i însoțească la Medicină Legală, pentru recoltarea de probe biologice, iar apoi și în sediul Poliției, unde, culmea, tânărul a asistat și la întocmirea actelor, ba chiar și la audieri, proceduri supuse unor reglementari stricte.

*”Big Brother” Micula

Agentul sef adjunct Camelia Ile ar fi mers chiar mai departe, oferindu-i acces lui Micula în mai multe rânduri într-o zonă restricționată publicului: Biroul Supravegheri Video, unde sunt monitorizate camerele de supraveghere ale orașului și unde se află stațiile de lucru ce permit verificări operative în bazele de date MAI cu evidența persoanelor, evidența auto, pașapoarte și alte sisteme informatice, toate strict secrete.

În noaptea de 28/29 martie 2018, de exemplu, Ile i-a dat lui Micula datele unui tânăr, Al Mahmoud Cassim Alexandru, cu care avusese anterior un incident în trafic. Cei doi s-au șicanat reciproc pe ruta Oradea – Baile Felix, s-au urmărit apoi și în oraș, iar pentru că Micula l-a atacat în parcarea unei benzinării, Al Mahmoud a sunat la 112 cerând ajutor, dar în final abandonând mașina, ca să se poată ascunde. În mod curios, însă, evenimentul nu a fost înregistrat în evidențele Politiei, iar tânărul nu a fost căutat de polițiști.

Beizadeaua ar fi fost preluată de agentul sef Alin Zancă, un alt lucrător în cadrul Biroului de Ordine Publică, aflat de serviciu în acea noapte, iar cei doi au făcut ture în oraș cu autospeciala Poliției că să-l găsească pe șoferul care l-a supărat, în final parcând la sediul Poliției Oradea. Aici, având numărul de înmatriculare al mașinii, pe care îl reținuse, Victoraș ar fi aflat datele rivalului, că să-l poată găsi.

A revenit și în săptămânile următoare, pentru noi „cercetări”: cu userul și parola date de Ile, și-a căutat propriile date, ale părinților, ale unor cunoștinte, ba chiar și pe ale unor VIP-uri precum Codin Maticiuc sau cântăreața de muzică populară Vlăduța Lupău, căsătorită cu fiul fostului sef al BCCO Cluj, Toma Rus.

*Pârâţi la şefu’

Procurorii au mai descoperit și felul în care în noaptea de 13/14 aprilie 2018, Victor Micula a fost scăpat de amicii polițiști de o amendă, după ce a intrat cu mașina pe strada Vasile Alecsandri, proaspăt reabilitată și transformată în pietonală.

În urma unui apel la 112, la locul incidentului a intervenit inițial un echipaj cu mascați, care l-au oprit și legitimat pe Micula. În loc să-și recunoască greșeala, tânărul l-a sunat cu noaptea-n cap pe însuși seful Poliției Bihor, să i se plângă că a fost deranjat, iar chestorul Alin Hanis a discutat cu subalternii și a trimis la fața locului un echipaj al Biroului de Ordine Publică.

Așa au ajuns să preia cazul agenții Alin Zancă și Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp. Cei doi i-au luat actele lui Micula, dar după plecarea mascaților i le-au înapoiat, fără să-l sancționeze ori măcar să noteze incidentul în evidențele Poliției. În loc de asta, agenții – dovediți ulterior că sunt amici buni cu Micula jr – l-au „pedepsit” pe unul dintre orădenii care reclamase incidentul. Motivul? Tulburarea ordinii publice…

*Suspect contra suspect

Culmea e că toate aceste abateri s-au petrecut fără perdea şi, deşi au stârnit indignarea unor poliţişti de bună credinţă, niciunul nu a făcut un raport ca să semnaleze ilegalităţile. Aşa a ajuns să fie considerată prezenţa lui Victor Micula în sediul Poliţiei o normalitate, iar protejarea lui aproape îndatorire de serviciu, date fiind relaţiile dintre părinţii acestuia şi şeful Poliţiei Bihor.

Retras strategic în Elveția și pozând pe rețelele de socializare în costume și cu accesorii de fițe, Victor Micula tace. A refuzat să facă vreun comentariu, iar avocatul său, Răzvan Doseanu, care îi reprezintă și pe cei patru polițiști, bagatelizează acuzele, susținând că, și daca ar fi adevărate, „acestea nu prezintă pericol social”.

Articolul integral pe ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here