Retragerea cărţilor, în Hong Kong: Pompeo denunţă un act „orwellian” de „cenzură” din partea Chinei

Sursa: Facebook

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a denunţat luni un act „orwellian” de „cenzură” din partea Chinei, după ce guvernul de la Hong Kong a ordonat şcolilor să retragă cărţile care ar putea încălca securitatea impusă săptămâna trecută de Beijing, scrie AFP, preluată de News.ro.

„În timp ce cerneala este încă proaspătă pe represiva lege naţională cu privire la securitate, autorităţile locale – într-un act orwellian – au înfiinţat un Birou de securitate naţională, au început să retragă cărţile PCC (Partidului Comunist Chinez) de pe etajerele bibliotecilor, să interzică mesajele politice şi să ceară acum şcolilor să impună cenzura”, a declarat secretarul de stat american într-un comunicat. 

„Distrugerea de Partidul comunist chinez a Hong Kong-ului liber continuă”, a adăugat, condamnând ceea ce a calificat el drept „ultimele atacuri contra drepturilor şi libertăţilor poporului din Hong Kong”.                

Guvernul pro-Beijing al fostei colonii britanice a cerut luni şcolilor „să evalueze materialul pedagogic, inclusiv cărţile” şi să le „retragă” în cazul în care au „conţinut perimat sau au legătură cu cele patru tipuri de infracţiuni” definite de legea cu privire la securitatea naţională. Această directivă a fost anunţată la două zile după ce bibliotecile au indicat retragerea operelor susceptibile de încălcare a prevederilor legii.          

Promulgată marţea trecută de preşedintele chinez Xi Jinping, această lege antrenează, potrivit criticilor ei, un recul al libertăţilor de la retrocedarea de către Regatul Unit a Hong Kong-ului, în 1997. 

Pentru Statele Unite ca şi pentru alte ţări occidentale, este vorba despre împiedicarea opoziţiei de a se exprima după manifestaţiile de anul trecut, care au vizat să denunţe influenţa guvernului.                

Congresul american a adoptat joi o lege care prevede sancţionarea responsabililor chinezi care aplică noi reguli de securitate represive contra Hong Kong-ului. Legea ar trebui promulgată de preşedintele Donald Trump pentru a intra în vigoare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here