Reuters: Donald Tusk a depus jurământul și a devenit noul premier al Poloniei

Sursa: X

Guvernul noului prim-ministru polonez Donald Tusk a depus miercuri jurământul în faţa preşedintelui Andrzej Duda, pasul final al unui transfer de putere ce marchează o schimbare majoră după opt ani de guvernare naţionalistă, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

După anii de dispute între Bruxelles şi Varşovia sub guvernul anterior, al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), numirea ca prim-ministru a lui Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a adus speranţe de relaţii fără asperităţi cu restul UE.

În discursul adresat marţi parlamentului, Tusk s-a angajat să asigure deblocarea miliardelor de euro ce revin Poloniei, dar îngheţate de UE din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, misiunea sa ar putea fi complicată de judecătorii numiţi în urma reformelor PiS despre care criticii spun că subminează independenţa tribunalelor, şi de prerogativa de veto a preşedintelui Duda, un aliat al PiS.

‘Trebuie să fii optimist. Sper că avem obiective comune, chiar dacă avem trasee şi experienţe diferite’, a spus Tusk în faţa jurnaliştilor în timp ce se îndrepta spre palatul prezidenţial pentru ceremonia de învestire.

Tribunalul Constituţional de la Varşovia a decis luni că legislaţia de reformă a justiţiei de care Polonia avea nevoie pentru a accesa fondurile UE este neconstituţională.

Tribunalul a ajuns la aceeaşi concluzie şi în ce priveşte penalităţile impuse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) înainte de luarea unei decizii finale, cunoscute drept măsuri interimare.

Tusk va merge la Bruxelles pentru summitul UE ce va avea loc joi şi vineri.

În plus faţă de a încerca să deblocheze fondurile pentru Polonia, noul prim-ministru Tusk va aduce sprijinul său pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

În timp ce la Kiev cresc îngrijorările privind angajamentul aliaţilor occidentali de finanţare a războiului împotriva invaziei ruse, Tusk a declarat marţi că Polonia va susţine continuarea sprijinului.

Kievul se confruntă cu posibilitatea ca Ungaria să nu dea undă verde, la summitul de la Bruxelles, începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Trei Rusii care sperie Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here