Reuters: Pentagonul a desfăşurat o campanie de influenţare împotriva vaccinării anticovid în Filipine, pentru a discredita vaccinul chinezesc al Sinovac

Sursa: Wikipedia

Armata americană a desfăşurat o operaţiune – rămasă până acum secretă – cu scopul de a contracara influenţa Chinei în Filipine, în timpul pandemiei covid-19, menită să discrediteze vaccinul chinez anticovid Sinovac, o operaţiune care s-a extins însă în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ţintind musulmanii, dezvăluie într-o anchetă de presă Reuters, citată de News.ro.

Reuters dezvăluie că a identificat 300 de conturi pe X, la acea vreme Twitter, create toate în vara lui 2020, în centrul cărora se află sloganul #Chinaangvirus.

Foşti oficiali americani din cadrul acestui program au confirmat Reuters că aceste conturi au luat parte la o campanie americană de influenţare.
Aceste conturi – false – au difuzat pe reţele de socializare critici cu privire la calitatea măştilor de protecţie fabricate în China, kituri de testare covid sau primului vaccin disponibil în Filipine, fabricat de întreprinderea chineză Sinovac.

X, întrebată de Reuters despre identitatea acestor conturi, a confirmat că era vorba despre conturi false, al căror comportament coordonat semnala o campanie de influenţare.

Ca atare, reţeaua de socializare le-a şters.

CAMPANIE ÎN O.MIJLOCIU

Reuters scrie că această operaţiune a vizat mai întâi în mod specific Filipinele, după care s-a extins, până la jumătatea lui 2021, în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ţintind populaţia musulmană.

”Un element-cheie al strategiei a fost amplificarea afirmaţiei controversate potrivit căreia – pentru că vaccinurile conţin uneori gelatină de porc -, injecţiile chinezeşti trebuiau să fie considerate contravenind legii islamice”, arată ancheta Reuters.

Această operaţiune – lansată în timpul preşedinţiei lui Donald Trump – a continuat după venirea lui Joe Biden la putere.

Pentagonul, contactat de Reuters, a răspuns printr-un purtător de cuvânt că armata americană foloseşte ”diverse platforme, inclusiv reţele de socializare” cu scopul de a ”contracara” campanii ”răuvoitoare” vizând Ststele Unite şi aliaţii lor.

Beijingul a organizat o ”campanie de dezinformare prin care să acuze în mod fals Statele Unite de faptul că sunt responsabile de răspândirea covid-19”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Reuters scrie că nu a putut să stabilească în ce măsură documente ”antivax” şi alte dezinformări difuzate de Pentagon au fost consultate şi nici în ce măsură aceste postări au cauzat morţi din cauza descurajării oamenilor să se vaccineze.

În Filipine – unde nivelul vaccinării anticovid nu depăşeşte jumătate din populaţie -, pandemia covid-19 a cauzat în mod oficial moartea a 97.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Comisia Europeană pune la dispoziţia statelor membre 665.000 de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here