Revoluţie în evoluţie: Corpul uman are o arteră nouă

Sursa: Pexels

Corpul uman, aflat într-o continuă evoluţie, a dobândit o nouă arteră. Localizat în antebraţ, acets vas de sânge are deja o rată de prevalenţă de peste 33%, potrivit unui studiu publicat de revista Journal of Anatomy.

Potrivit cercetătorilor, în momentul în care prevalenţa va atinge pragul de 50%, artera va trebui considerată o structură normală a corpului uman. Calculele arată că până în anul 2.100 toţi oamenii se vor naşte cu artera mediană din antebraţ.

Rezumatul studiului:

  • „Artera mediană a fost considerată ca o structură embrionară care în mod normal regresează în jurul celei de-a 8-a săptămâni de gestaţie. Cu toate acestea, au fost raportate diferite prevalențe la adulți încă din secolul al XVIII-lea. Mai mult, un studiu realizat de Henneberg și George a sugerat că prevalența crescândă a arterei mediane în secolul al XX-lea a fost o „posibilă tendință seculară”. Prezentul studiu, realizat cu aproape un sfert de secol mai târziu, este o continuare a acelui studiu. Un total de 26 de artere mediane au fost găsite la 78 de membre superioare obținute de la australieni cu vârste cuprinse între 51 și 101 ani, care au murit în perioada 2015-2016, o rată de prevalență de 33,3%.
  • Analiza literaturii de specialitate a arătat că prezența arterei mediane a crescut semnificativ (p = .001) în timp, de la aproximativ 10% la persoanele născute la mijlocul anilor 1880, la aproximativ 30% până la sfârșitul secolului XX. Semnificația prevalenței a crescut la o valoare p <.0001 atunci când s-au combinat rezultatele prezentului studiu și ale altor studii efectuate de echipa noastră de cercetare. După îndepărtarea studiilor posibil părtinitoare, prin concentrarea lor asupra aspectelor evolutive ale arterei mediane, semnificația a rămas la p = .018.
  • Prezentul studiu oferă un exemplu de schimbări microevolutive în anatomia internă a corpului uman. Regresia polinomială de ordinul doi a prevalenței arterei mediane arată că aceasta este acum prezentă la 35% dintre oameni și prezice că persoanele născute peste 80 de ani vor avea toate o arteră mediană, dacă tendința continuă. Când prevalența arterei mediane atinge 50% sau mai mult, nu va trebui considerată ca o variantă, ci o structură umană normală.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here