Rewind 1962. Rusia amenință NATO cu o nouă criză a rachetelor din Cuba

Foto: Wikimedia Commons

Rusia a avertizat că ar putea desfășura infrastructură militară în pragul Statelor Unite, mai exact în Cuba și Venezuela, dacă NATO nu-și va opri extinderea în Europa.

Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe, a refuzat să excludă o astfel de mutare când a fost întrebat în mod special despre un asemenea scenariu în cazul unei eșesc în discuțiile cu Washingtonul în dosarul ucrainean.

Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic”, a spus el pentru canalul de televiziune RTVI, potrivit The Times. „Depinde de pașii omologilor noștri americani.”

Riabkov nu a precizat ce tip de echipament militar ar putea trimite Rusia în America Latină, dar a spus că orice răspuns ar putea implica forțele navale ruse. Moscova are relații bune atât cu Caracas, cât și cu Havana.

De altfel, Moscova a comparat anterior desfășurarea rachetelor americane la granițele Rusiei cu criza rachetelor din Cuba din 1962, care a adus lumea în pragul războiului nuclear.

Riabkov a declarat luna trecută că Moscova ar putea desfășura arme nucleare cu rază intermediară la granițele sale vestice, dacă nu se ajunge la un acord cu NATO.

„Tobele războiului sună puternic”

Ambasadorul SUA, Michael Carpenter, a declarat, după discuțiile cu Rusia, purtate la Viena, că Occidentul ar trebui să se pregătească pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Moscova. „Tobele războiului sună puternic, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a spus el reporterilor.

Rusia a arătat că dialogul continuă, dar se află într-o fundătură, încercând să convingă Occidentul să interzică Ucrainei aderarea la NATO și să anuleze decenii de extindere a alianței în Europa – solicitări pe care Statele Unite le-au considerat din start inacceptabile.

Washingtonul va sprijini militar Kievul

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat joi angajamentul Statelor Unite de a furniza „asistenţă defensivă” armatei ucrainene.

În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, Lloyd Austin s-a referit la „întărirea nejustificată a poziţiei militare ruse în Ucraina şi la frontierele acesteia”, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El „a reafirmat sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv eforturile în curs de a întări capacităţile forţelor ucrainene prin furnizarea de asistenţă defensivă”, le-a precizat John Kirby jurnaliştilor.

Cei doi nu au discutat despre vreun armament anume, şeful Pentagonului pur şi simplu „reafirmând angajamentul nostru de a ajuta Ucraina să se apere”, a adăugat el.

Washingtonul a oferit Ucrainei arme uşoare, nave de patrulare şi lansatoare de rachete antitanc Javelin, dar mulţi congresmeni ar dori ca administraţia Biden să facă mai mult.

Senatori democraţi americani influenţi au dezvăluit miercuri un nou proiect de sancţiuni care vizează să îl pedepsească pe preşedintele rus Vladimir Putin şi să ofere ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

Legea numită „A apăra suveranitatea Ucrainei” mai prevede un ajutor militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari acordat Ucrainei pentru a face faţă unei invazii ruse, mai mult decât dublu faţă de ceea ce administraţia preşedintelui Joe Biden a oferit Kievului anul trecut.

Potrivit Wall Street Journal, administraţia Biden are în vedere să furnizeze Kievului elicoptere destinate iniţial armatei afgane.

Discuțiile cu Rusia fac tobele războiului să „sune puternic”. La Moscova, planuri militare. La Washington, sancțiuni pentru Putin – sinteza Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here