Rezoluție PE privind oferirea statutului de ţară candidată UE Ucrainei

Parlamentul European, reunit într-o şedinţă plenară extraordinară, a adoptat marţi o rezoluţie prin care ”invită instituţiile Uniunii Europene să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE”, ”în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor” și între timp, ”să continue să depună eforturi pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, în conformitate cu Acordul de Asociere”.

Rezoluţia PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, ”condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”, precum şi „rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko” în această agresiune, şi solicită Rusiei ”să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina”.

Eurodeputaţii resping categoric ”retorica rusă care face aluzie la posibila recurgere la arme de distrugere în masă”, îi reamintesc Rusiei obligaţiile internaţionale şi avertizează cu privire la pericolele unei escaladări nucleare a conflictului, se arată într-un comunicat de presă al PE.

PE invită Comisia Europeană şi ţările Uniunii să acorde în continuare asistenţă umanitară de urgenţă Ucrainei, în cooperare cu agenţiile umanitare ale ONU şi cu alte organizaţii internaţionale partenere.

Eurodeputaţii salută adoptarea rapidă a sancţiunilor impuse de UE, însă doresc să vadă măsuri restrictive mai ample care să vizeze slăbirea strategică a economiei şi a bazei industriale ruse.

Ei afirmă că ar trebui restricţionat în special importul celor mai importante produse de export ruseşti, cum ar fi petrolul şi gazele naturale. Noile investiţii ale Uniunii în Rusia şi noile investiţii ale Rusiei în Uniune ar trebui interzise. Toate băncile ruse ar trebui blocate din sistemul financiar european, iar accesul Rusiei la sistemul SWIFT ar trebui interzis.

O serie de sancţiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia.

În plus, textul invită ţările Uniunii să furnizeze mai rapid Ucrainei armament de apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală şi colectivă. Textul pledează şi pentru intensificarea cooperării dintre Uniune şi Ucraina în domeniul informaţiilor privind agresiunea în curs.

Parlamentul salută şi angajamentul Uniunii Europene de a activa Directiva privind protecţia temporară, pentru a oferi acces imediat la protecţie tuturor ucrainenilor care fug din calea războiului. Responsabilitatea pentru primirea refugiaţilor care sosesc la frontierele externe ale Uniunii ar trebui să fie împărţită în mod egal între ţările Uniunii, mai precizează eurodeputaţii.

Ei solicită să se adopte rapid sancţiuni specifice împotriva persoanelor responsabile de corupţia la nivel înalt din Rusia şi Belarus, precum şi împotriva oligarhilor şi funcţionarilor apropiaţi de conducerea ţărilor.

Potrivit textului, Uniunea Europeană şi ţările aliate care au sisteme de acordare a dreptului de şedere în schimbul investiţiilor (aşa-numitele ”vize de aur”) ar trebui să examineze toţi beneficiarii acestor sisteme şi să revoce autorizaţiile de şedere deţinute de persoane din Rusia cu o mare avere netă şi de familiile lor, în special de cele care au legături cu persoanele şi întreprinderile vizate de sancţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here