Riposta UE la tarifele aplicate de SUA, în valoare de 7 miliarde dolari

Sursa: Pexels

Noul comisar al Uniunii Europene pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, a cerut Statelor Unite să retragă tarifele aplicate unor produse provenite din UE în valoare de peste 7 miliarde de dolari, potrivit Financial Times, preluat de News.ro. Oficialul european a avertizat că, în caz contrar, SUA vor suporta tarife suplimentare pentru exporturile în Europa. Dombrovskis a cerut un acord în disputa referitoare la subvenţiile primite de constructorii de avioane Airbus şi Boeing.

Refacerea relaţiei transatlantice va fi prima prioritate a UE, iar Statele Unite ar trebui să retragă tarifele legate de Airbus, ca o măsură de creştere a încrederii, a declarat Dombrovskis.

”Desigur, dacă Statele Unite nu îşi vor retrage tarifele nu vom avea încotro decât să introducem tarife proprii”, a spus comisarul.

În octombrie anul trecut, Washingtonul a obţinut din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) dreptul de a impune tarife pentru importuri anuale de 7,5 miliarde de dolari din UE, în litigiul referitor la subvenţiile primite de Airbus.

Washingtonul a impus apoi tarife de 25% pentru produse pornind de la whisky provenit dintr-o singură distilerie (single malt whisky) la măsline şi tarife de 10% pentru majoritatea avioanelor Airbub fabricate în Europa.

La jumătatea lunii februarie, guvernul american a anunţat că va mări tarifele pentru avioanele importate din UE de la 10% la 15%, amplificând presiunile asupra Bruxelles-ului în disputa veche de aproape 16 ani.

La rândul ei, UE a obţinut dreptul din partea OMC să impună tarife pentru produse americane în valoare de 4 miliarde de dolari, ca măsură de retorsiune faţă de subvenţiile primite de Bpeing, au declarat luna trecută surse apropiate situaţiei, decizie care ar urma să fie publicată în următoarele săptămâni.

Dombrovskis a refuzat să speculeze în privinţa impactului avut de o preşedinţie a lui Joe Biden în acest conflict, dar a spus că administraţia lui Donald Trump are o abordare mai protecţionistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here