Rishi Sunak, pe primul loc în urma primei runde în cursa la fotoliul lui Boris Johnson

Fostul ministru britanic al Finanţelor Rishi Sunak a obţinut cele mai multe voturi în prima rundă a desemnării prin vot a succesorului lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator şi la şefia Guvernului, iar candidaţii Nadhim Zahawi şi Jeremy Hunt au fost eliminaţi din cursă, relatează Reuters şi BBC News, citate de News.ro.

Rishi Sunak a obţinut 88 de voturi, urmat de secretarul de stat însărcinat cu Comerţul Penny Mordaunt (67 de voturi) şi ministrul de Externe Liz Truss (50 de voturi).

Ministrul britanic al Finanţelor Nadhim Zahawi, succesorul lui Sunak, şi fostul secretar de stat al Cabinetului Jeremy Hunt au fost eliminaţi din cursă.

Deputata Kemi Badenoch a obţinut 40 de voturi, Tom Tugendhat 37, iar Suella Braverman 32 de voturi.

Penny Mordaunt, care şi-a lansat campania miercuri, s-a declarat ”foarte onorată” la ieşirea din sala în care s-a anunţat rezultatul.

Preşedintele Comitetului 1922, însărcinat cu organizarea internă a Partidului Conservator, Sir Graham Brady, a confirmat că doar şase dintre cei opt candidaţi s-au calificat în runda a doua, prevăzută să se desfășoare joi.

Candidaţii aveau nevoie de cel puţin 30 de voturi pentru a intra în runda a doua

La finalul acestei cursei rămân doi candidaţi, un proces de eliminare prin vot care urmează să se încheie până la 21 iulie, când Parlamentul britanic intră în vacanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here