Roboții vor putea să stocheze energie la fel ca ființele vii, prin depozitarea ei cu ajutorul bateriilor biomorfice

Roboții umanoizi vor stoca energie într-un mod asemănător echivalenților lor din carne și oase. Cu ajutorul unor baterii biomorfice, roboții vor putea depozita energie așa cum oamenii depozitează grăsime, relatează The Independent.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, finanțați de Departamentul de Apărare al guvernului Statelor Unite, au dezvoltat un nou tip de baterie reîncărcabilă cu zinc care se integrează în structura corporală a roboților pentru a economisi spațiu și pentru a reduce din greutatea roboților, crescută de bateriile convenționale.

Designurile roboților sunt restricționate de nevoia de baterii, acestea ocupând în jur de 20% din spațiul din interiorul robotului și echivalentul acestor procente în greutate”, a declarant Nicholas profesorul inginer care conduce cercetarea.

Noi, oamenii, nu avem un singur loc de depozitat grăsime, acest lucru ar fi mare și ar presupune mult transfer de energie costisitor. Depozitarea distributivă a energiei, modul biologic de a depozita energie, este cea mai eficientă și este felul în care putem avea și dispozitive biomorfice eficiente”, a completat el.

Tehnologia biomorfică se bazează pe ființe și sisteme vii și este ideală pentru dezvoltarea roboților umanoizi. Folosirea bateriilor structurale poate fi extinsă și la alte dispozitive, precum drone, iar profesorul Kotov spune că aceste noi baterii cu zinc ar dubla autonomia acestor dispozitive.

Bateria pe zinc funcționează prin stocarea și transferul de energie printr-o membrană cu electroliți făcută din nanofibre bazate pe carbon și un gel polimer bazat pe apă. Cercetătorii spun că membrana este mai ecologică decât bateriile tradiționale și nu este inflamabilă sau susceptibilă la a produce incendii.

Bateria-minune a fost testată pe jucării robotizate în formă de viermișori sau scorpioni în care bateriile erau cuplate în motoare și înfășurate în afara jucăriilor.

Bateriile au o dublă funcție – ele stochează energie dar funcționează și ca un strat protector pentru «organele» robotului – ele replică practic funcționalitatea țesutului adipos care există la ființele vii”, a spus Ahmet Emre, un doctorand care a fost implicat în cercetare.

O lucrare academică care detaliază descoperirea, cu titlul „Bateriile structurale biomorfice pentru robotică” a fost publicată în jurnalul Science Robotics.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here