România, apreciată pentru contribuția la NATO și rolul de a se asigura că R. Moldova nu „devine următoarea țintă a agresiunii ruse”

Inquam Photos / Octav Ganea

România a câștigat, miercuri, laudele unui oficial american pentru rolul său în NATO și pentru asigurarea faptului că Moldova vecină nu „devine următoarea țintă a agresiunii ruse” în actuala criză dintre Ucraina și Rusia. Eric Stewart, președintele American-Romanian Business Council, a vorbit, pentru Universul.net, în marja unui forum pe teme de apărare, organizat la București.

Acesta a discutat despre criza din Ucraina, despre faptul că România cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, despre cum ar putea fi Moldova următoarea țintă a agresiunii ruse, talentul românesc… și Harry Potter.

Cei 2%

Criza actuală din Ucraina înseamnă că „este ușor să justificăm politic de ce cheltuiesc 2% din PIB”, a spus el. Aceasta este suma pe care miniștrii apărării din statele NATO au fost de acord să o angajeze, în 2006, pentru a asigura pregătirea militară a Alianței.

Românii nu au pus la îndoială (cei 2%) nici înainte de agresiunea Rusiei. Ei vor să se achite de partea lor. Au vrut dintotdeauna să se achite de partea lor. Vor să facă mai mult. De aceea, ei sunt un partener și un aliat atât de grozav pentru Statele Unite. Unul dintre cei mai buni din lume”.

Foto: INQUAM/George Călin

Deschisă pentru afaceri

România este deschisă pentru afaceri în ciuda pandemiei, în ciuda agresiunii din Est, în ciuda vremii în mod normal reci din februarie (care este plăcut de caldă), în ciuda tuturor provocărilor. Corporațiile au interdicții de călătorie și avem 17 companii care au zburat pentru aceste întâlniri.

„România este deschisă pentru afaceri și este foarte importantă pentru multe corporații americane”.

Domnul Stewart este fondatorul și președintele câtorva consilii internaționale de afaceri, inclusiv al celui românesc. El a servit ca Deputy Assistant Secretary pentru Europa/Eurasia la Departamentul pentru Comerț, când George W. Bush era președinte.

Parteneriat strategic

„Sărbătorim 25 de ani de parteneriat strategic. Este semnificativ acest lucru, deoarece ambele guverne transmit un mesaj sectorului privat, că avem această relație specială. Este simbolic. Cu siguranță încurajează companiile să arunce o privire asupra României, să ia în considerare România, să înțeleagă România.”

Bănuiesc că sunt mulți americani a căror cunoaștere privind România provine din ceea ce au citit în cartea Harry Potter. Ei nu au dat de o înțelegere grozavă și profundă a cât de dinamică este această țară”.

Rusia/NATO

„Cea mai mare îngrijorare a mea ar fi să existe o descurajare, companiile să se sperie sau nu fie dispuse să vină aici din cauza potențialelor amenințări din regiune.

„Nu am văzut nimic din toate astea. Nu a fost nimic din toate astea. Am văzut zero ezitare, zero îngrijorare, zero reticență”.

„Românii sunt atât de profund angajați față de NATO și UE față de America, încât dacă lucrurile ar derapa, am ști unde este România. România ar fi un partener grozav”.

Moldova

Cred că cea mai mare preocupare în context strategico-militar este potențiala problemă  ca Moldova să fie atacată, poate în Transnistria”.

„În ultimii peste 10 ani, România și-a propus să lucreze îndeaproape cu moldovenii, să-i ia cu adevărat pe moldoveni sub aripa sa, să îndemne SUA să facă mai mult cu Moldova”, a spus el.

„Cu siguranță că văd care e rolul lor în a se asigura că nu este următoarea țintă pentru ruși, ceea ce ar putea fi foarte ușor”.

Efectul „Ucraina”

Cu politicienii, este întotdeauna dificil. Semnați un proiect de lege mare și veți primi critici din partea opoziției. România o face la fel de bine ca oricine, criticând opoziția”, a spus el adăugând: „Dar criza din Ucraina va ușura lucrurile din acest punct de vedere”.

Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că trebuie luate decizii, trebuie achiziționată tehnologie, trebuie să aibă cele mai bune elicoptere, cele mai bune vehicule de luptă pentru infanterie. Ei trebuie să aibă cele mai bune arme, iar americanii vor să aibă asta”.

„DACĂ TRIMMITEM TRUPE AICI, VREM SĂ FIM SIGURi CĂ AVEM ACElEAȘI TEHNOLOGII ȘI ACElEAȘI ARME”

Forumul de apărare își propune să educe Ministerul Apărării cu privire la ceea ce este disponibil, „astfel încât să aibă cele mai noi informații și cea mai recentă tehnologie din sectorul privat”.

Talent romanesc

Există companii americane care și-au mutat la București o parte din tehnologie, unele dintre operațiunile lor cibernetice, operațiunile lor inovatoare pentru că talentul este atât de semnificativ aici. Tinerii români sunt atât de educați, atât de inteligenți, atât de întreprinzători și inovatori. O mulțime de companii americane angajează români”.

Companiile vor investi în afaceri doar acolo unde există o economie transparentă, stabilă și toate acestea le aveți în România”.

Șaptesprezece companii mari din SUA, din domeniile apărării, cibernetic, finanțe, asistență medicală, vamal, producție generală, comunicații și tehnologic s-au aflat la București în căutarea oportunităților de afaceri.

S-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu miniștrii sănătății, apărării, economiei, internelor și finanțelor.

Un nou ambasador?

Washingtonul va trimite României „un ambasador cu o carieră de top, bănuiesc”, a spus domnul Stewart, subliniind că nu este nimic concret. „Este un proces lent, dezbaterile pe orice încetinind guvernul”.

Business Council

The Business Council are sediul la Washington și este o organizație non-profit care promovează relațiile comerciale dintre SUA și România.

Misiunea sa constă în a „îmbunătăți comerțul și investițiile americano-române, de a promova relația bilaterală americano-română și de a educa publicul cu privire la importanța acesteia”.

The Business Council a fost înființat în 2012 de către 12 companii multinaționale din SUA, inclusiv Cargill, Chevron și Exxon Mobil.

Există doar companii din SUA. România „iubește America” și consideră companiile americane ca fiind „etalonul de aur”, a spus oficialul.

  • Articol apărut și în limba engleză – AICI

FOREIGN AFFAIRS | Meciul cu bătaie lungă al lui Putin. Cum poate Vestul să protejeze Kievul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here