Geoglam, un organism internaţional care, printr-un sistem planetar de sateliţi, supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume, a acordat României ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an, transmite economica.net.

Geoglam (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este un program internaţional lansat în 2011 de ministerele agriculturii din ţările G20 care îşi propune să folosească observarea Pământului pentru argumentarea deciziilor, demararea acţiunilor şi elaborarea de politici în domeniul securităţii alimentare şi a agriculturii durabile.
Potrivit Economica.net, România este singura ţară din lume căreia i-a fost acordat acest rating în 2021, toate culturile de pe teritoriul ţării noastre fiind evaluate cu calificativul „excepţional”. Rezultatele analizei GEOGLAM sunt publicate pe site-ul cropmonitor.org.
„Putem considera că acesta este un moment de referinţă pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepţional” readuce în atenţia lumii potenţialul agriculturii din ţara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conştientizare şi recunoaştere a rolului şi contribuţiei fermierilor în asigurarea siguranţei alimentare”, consideră Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.
Potrivit acestuia, evaluarea demonstrează rezultatele care pot fi obtinute de fermieri prin aplicarea unei tehnologii performante asigurată de companiile de agribusiness, în conditii climatice favorabile, rezultate care ar putea fi amplificate de crearea unor condiţii de lucru optime pentru fermieri.
„România este ţara cu cea mai spectaculoasă creştere de producţie şi randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimii 10 ani”, a declarat directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, care consideră că „irigaţiile reprezintă factorul esenţial pentru ca România să-şi atingă potenţialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură şi protejarea mediului. Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigaţiilor (sistem naţional şi proiecte locale) şi desecării, în baza strategiei integrate a apei.”
Conform reprezentantului fermierilor români, în 2020, Guvernul României a alocat din bugetul national despagubiri în valoare de 850 milioane de lei.
„Irigaţiile elimină riscul pierderii recoltelor din cauza secetei si a plătii prin despagubiri. Romania este tara cu cea mai spectaculoasa crestere de productie si randament în agricultura din Uniunea Europeana, în ultimii 10 ani. Avem nevoie de politici si programe care sa sustina cresterea profitabilitatii si performantei în agricultura romaneasca”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
Clubul Fermierilor Români a lansat propunerea de elaborare a unei Strategii naţionale de gestiune integrată a apei şi solului pentru agricultură, care va asigura cadrul pentru un program multianual de investiţii publice în vederea modernizării sistemului naţional de irigaţii şi susţinerea programului care vizează proiectele locale de irigaţii.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here