România își testează capacitatea de apărare în cel mai mare exercițiu NATO din Europa. Expert: „Nimic de acest gen nu s-a mai întâmplat din anii 1980”

Foto: MApN/ Facebook

În perioada 1-15 mai, în România se desfășoară seria de exerciții militare DACIA 21 LIVEX, care face parte din mai amplul „Defender Europe 2021”, care implică cele mai mari manevre militare NATO din Europa realizate sub comandă americană. 

Președintele Klaus Iohannis participă marți, alături de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21”, care se va desfășura în poligonul Smârdan din Galați.

Complexul de exerciții DACIA 21 LIVEX, al cărui start a fost dat la începutul lunii mai, este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „Gl. I.E. Florescu” (CFÎ) al Ministerului Apărării Naționale, transmite Ministerul Apărării Naționale.

DACIA 21 LIVEX „armonizează două componente principale de instruire în context multinațional – exercițiul NATO Steadfast Defender 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli, care presupune dislocarea din Turcia în România a unei forțe de reacție rapidă a NATO (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), respectiv exercițiul Defender Europe 21, care cuprinde o serie de evenimente majore de instruire, sub conducerea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR)”, se menționează într-un comunicat MApN.

Activitățile de instruire planificate pe teritoriul țării noastre cuprind deplasări tactice, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate în rețele de misiune ale NATO și americane, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, activități cu specific medical.

Statele care trimit efective și tehnică de luptă pentru instruire în România sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Exercitarea capacităților de comandă și control ale comandamentelor multinaționale ale NATO dislocate în țara noastră – respectiv Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est – pentru planificarea, organizarea și desfășurarea pe teritoriul național a structurilor Alianței Nord-Atlantice în situații de criză și pe timp de război, dovedește relevanța strategică a acestora în gestionarea situației de securitate din regiunea Mării Negre.

Swift Response 21

Pe timpul exercițiului Swift Response 21/Defender Europe 21, care se desfășoară în perioada 1 – 15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană (82nd Airborne Division) va executa trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică.

În acest context, aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, vor executa operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România.

Divizia americană va conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc). Punctul de greutate, în România, este reprezentat de Brigada 6 Aeropurtată poloneză, care va executa, în data de 10 mai, în Boboc, operații Joint Forcible Entry cu trei batalioane multinaționale. Din organica brigăzii va face parte și o subunitate românească, generată de Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”.

Justice Sword 21/Steadfast Defender 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), conectat la DACIA 21 LIVEX, care folosește un scenariu fictiv și are ca principal scop îmbunătățirea capacității de a planifica, conduce și desfășura acțiuni de luptă în context multinațional și întrunit.

Exercițiul validează capacitatea comandanților de nivel tactic de a controla și sincroniza, în timp și spațiu, manevra unităților organice și, totodată, de a integra și coordona acțiunile specifice desfășurate de structurile primite în sprijin.

În cadrul acestui exercițiu se va testa capacitatea de reacție și de luptă a unei mari unități tactice de nivel brigadă, structură inclusă în pachetul unic de forțe puse la dispoziția NATO, în perioada 4-19 mai, la care participă peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă din Forțele Terestre Române având în sprijin și o companie de infanterie poloneză din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova și din Forțele Aeriene Române.

Astfel de exerciții „ar fi părut cândva o fantezie”

„Nimic de acest gen nu s-a mai întâmplat din anii 1980, când SUA obișnuiau să repete întărirea Europei de Vest în fața amenințării Pactului de la Varșovia, desfășurând uriașele exerciții „Reforger”. Acest lucru subliniază schimbarea percepțiilor asupra amenințărilor, prăpastia dintre capacitățile americane și europene și gradul de schimbare încă necesar”, scrie analistul Edward Lucas într-un articol CEPA.

Organizarea unui astfel de exercițiu „ar fi părut cândva o fantezie”, notează expertul.

„Încă îmi amintesc contorsiunile și secretomania din jurul primului mare exercițiu desfășurat în statele baltice și Polonia, Steadfast Jazz, în 2013. Era la șase ani de la atacul cibernetic asupra Estoniei, la cinci ani după războiul din Georgia și la patru ani după acel exercițiul Zapad din Rusia, care simulase invazia statelor baltice și bombardarea nucleară a Varșoviei. Cu toate acestea, mulți factori de decizie occidentali considerau că trebuie să meargă pe vârfuri în privința agresiunii ruse. Acești oameni nu au plătit prețul pentru și lașitatea lor. Dar ucrainenii au făcut-o”, subliniază Lucas.

„Că Rusia reprezintă o adevărată amenințare militară este acum, în sfârșit, o chestiune larg acceptată. Cheltuielile pentru apărare cresc în toată Europa. Apar noi coaliții și legături, inclusiv cele care implică state non-NATO, dar vitale, precum Suedia și Finlanda. Pentru națiunile odinioară captive din Europa de Est, apărarea și descurajarea nu au fost niciodată mai puternice”, este de părere Edward Lucas.

„Defender-21 trimite un mesaj puternic în acest sens. Dar subliniază, de asemenea, modul jalnic în care Europa depinde încă de americani. Doar SUA au forțe substanțiale într-o stare reală de luptă. Doar SUA le pot deplasa pe distanțe lungi într-un timp scurt. Doar SUA dispun de armament de înaltă tehnologie (în special sisteme de apărare antirachetă) necesare pentru într-o bătălie eficientă. Doar SUA au stocuri de combustibil, muniții și piese de schimb pentru a continua să lupte după primele câteva zile (…) Este asta o afacere bună pentru Statele Unite? Pe hârtie, da. Europa oferă forța economică și diplomatică care face ca conducerea globală a SUA să devină realitate. Relația transatlantică de securitate are costuri, dar și avantaje mult mai mari. Însă această afacere este sub presiune. Un factor este un nucleu izolaționist din ce în ce mai vocal în SUA, care implică unii republicani trumpieni și stânga anti-imperialistă (exemplificat de Quincy Institute for Responsible Statecraft, care este finanțat atât de George Soros, cât și de Charles Koch)”, mai notează Edward Lucas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here