România nu participă la cel mai mare exercițiu militar american în Europa din ultimii 25 de ani

  România nu este printre cele 18 țări care vor participa anul viitor la Defender Europe 2020, cel mai mare exercițiu militar american în Europa din ultimii 25 de ani.

  Este vorba de un exercițiu multinațional, condus de US Army Europe, care va testa abilitatea forțelor armate americane de a desfășura rapid în Europa o forță mare și gata de luptă, care să fie și integrată cu trupele partenerilor și aliaților SUA. Va fi cea mai mare desfășurare în Europa de trupe staționate în SUA din ultimii 25 de ani, a anunțat chiar comandamentul US Army Europe.

  „În viitor, Armata SUA trebuie să fie gata să desfășoara, să se lupte și să învingă decisiv orice adversar de putere aproape echivalentă într-un conflict multi-domeniu (uscat, mare, aer și digital) și de mare intensitate. Defender Europe 20 și activitățile conexe vor arăta pregătirea strategică la nivelul întregii Armate și va operaționaliza Strategia Națională de Apărare, demonstrând că forțele armate ale SUA pot desfășura rapid în teren o forță credibilă care, alături de aliați și parteneri, să răspundă rapid la o potențială criză” scrie în comunicatul US Army Europe.

  sursa: US Army Europe Facebook
  sursa: US Army Europe /Facebook

  Textul nu menționează adversarul cu numele, dar orice își poate da seamă că este vorba de Rusia. Pe scurt, se va avea în vedere cât de repede unități aflate în SUA pot fi mobilizate, îmbarcate pe nave sau urcate în avioane, trimise în Europa și pregătite pentru luptă.

  Cifrele sunt impresionante:

  • 37.000 de soldați SUA și aliați vor participa
  • 20.000 de soldați din SUA vor fi aduși în Europa
  • 20.000 de piese de echipament vor fi aduse din SUA
  • 13.000 de piese de echipament vor fi luate de stocurile americane existente în Europa
  • 9000 de militari americani staționați în Europa vor participa
  • 8000 de militari europeni vor participa

  În total, participă 18 țări: Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Spania, Marea Britanie și SUA. În 10 dintre aceste țări (Belgia, Cehia, Estonia, Georgia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia) vor avea loc exerciții efective. De remarcat este prezența Georgiei, stat non-NATO și care nu are șanse să intre în curând în NATO, cu o parte a teritoriului ocupat de Rusia.

  Alături de Defender Europe 2020, vor alea și cinci exerciții conexe: Allied Spirit XI, Joint Warfighting, Saber Strike 2020, Dynamic Front 2020, Swift Response 2020. Programul acestora nu a fost încă anunțat și nu este exclus ca România să participe la unul dintre ele.

  US Army Europe a fost creată în 1942 și are comandamentul central la Wiesbaden, în apropiere de Frankfurt, în Germania. În prezent, în Europa sunt staționați peste 64.000 de militari americani, cei mai mulți în Germania, Italia și Marea Britanie. În 1990, la finalul Războiului Rece, erau peste 230.000.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here