România, una dintre ţările lider la culturile de mere şi roşii, pe locul trei la suprafaţa cultivată cu meri şi cu roşii în Uniunea Europeană, cu o pondere de 10% din suprafaţa totală, vinde în supermarketuri produse din Olanda, Grecia sau Polonia, scrie Ziarul Financiar.

Printre mere din Grecia sau Polonia, pe ultimul raft din micuţa piaţă amenajată în magazinul Mega Image de pe bulevardul Nicolae Titulescu, joi, 3 octombrie, se zăreau şi mere din România, însă cele din import acaparaseră mare parte din teren. Iar roşiile româneşti se ascundeau printre cele din Olanda, care costau de două ori mai mult”, scrie ZF.

Cele mai recente date de la Eurostat, pentru anul 2017, ara­tă că România deţine 9,2% din suprafaţa totală cultivată cu roşii în UE şi 10,6% din suprafaţa totală a livezilor cu meri.

În România sunt livezi de meri bătrâne, care nu dau ace­laşi randament ca cele tinere. Producţia la un hectar este de 10-20 de tone, ceea ce e puţin. Dar am văzut şi livezi care doar sunt trecute pe hârtie, pentru că ele în realitate nu sunt îngrijite, iar producţia nu e valorificată“, spune Aurel Onigaş, proprietarul companiei Pombis, care exploatează o livadă de 300 de hectare de pomi fructiferi în Bistriţa-Năsăud, citat de ZF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here