România și energia nucleară – memorandum cu SUA, acord preliminar cu China

România și SUA au semnat un memorandum privind colaborarea în domeniul energiei nucleare civile. Documentul a fost parafat în timpul întâlnirii dintre premierul Viorica Dăncilă, aflată în Statele Unite, cu Secretarul american al Energiei, Rick Perry.

„Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României. Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum și agricultură.” se arată în comunicatul transmis de Executiv.

Teoretic, acest memorandum ar putea deschide porțile pieței românești investitorilor americani din domeniu. Doar că, în mai 2019, Guvernul a semnat un acord preliminar cu China General Nuclear Power Corporation pentru continuarea centralei de la Cernavodă, unitățile 3 și 4. Ministrul Energiei, Anton Anton, a anunțat atunci că reactoarele ar urma să fie gata în circa doi ani. „Sub îngrijirea și sprijinul acordate de guvernele celor două țări, acordul de astăzi este un pas solid în colaborarea dintre cele două țări. De acum înainte guvernele țărilor noastre vor depune eforturi comune pentru realizarea cât mai curând a proiectului” a declarat în mai ambasadorul Chinei la București, potrivit newsenergy.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here