Sursa: Pexels

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, duminică, măsuri excepționale în legătură cu traficul dinspre Marea Britanie şi Irlanda de Nord, în contextul informațiilor alarmante despre circulația unei noi tulpini de Sars-CoV-2, extrem de contagioasă.

”Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”, se arată în hotărârea CNSU, măsura urmând să se aplice începând cu data de 21 decembrie, ora 00.00.   

Potrivit News.ro, CNSU a decis suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu unele excepţii.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, sâmbătă, că noua tulpină a coronavirusului este cu până la 70 la sută mai transmisibilă şi a renunţat la planurile de relaxare a măsurilor pe cinci zile, relaxarea limitându-se la o zi pentru zonele care nu sunt de cel mai înalt risc.

În sud-estul Angliei, inclusiv la Londra, nu va exista o relaxare, ci dimpotrivă, măsurile au fost înăsprite.Mai multe state europene, printre care Italia, Olanda, Belgia, au interzis zborurile din Marea Britanie.

Ministru: „Din păcate noua tulpină este în afara controlului”

”Noua tulpină a COVID-19 este scăpată de sub control și oamenii trebuie să se comporte ca și când ar avea deja virusul, în special în noile zone de nivel 4 din Anglia, a avertizat ministrul Sănătății britanic, Matt Hancock pentru Sky News.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat duminică Matt Hancock postului Sky News. Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin, a adăugat el, scrie Agerpres.Guvernul lui Boris Johnson a anunţat sâmbătă măsuri de izolare pentru Londra, sud-estul Angliei şi o parte din est, fapt ce obligă 16 milioane de locuitori să rămână acasă şi să renunţe la vizitele de Crăciun.

Nouă tulpină de SARS-C0V-2 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută şi se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, declarase sâmbătă Chris Whitty, şeful serviciilor medicale din Anglia.Centrele comerciale neesenţiale au fost închise şi toate deplasările în afara acestor zone, plasate sub nivelul de alertă cel mai ridicat, au fost interzise. Pub-urile, restaurantele şi muzeele au fost închise de miercuri.

Este o provocare uriaşă până când vom reuşi să desfăşurăm campania de vaccinare pentru a proteja populaţia. Ceea ce vom face în următoarele două săptămâni”, a avertizat Matt Hancock.Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost alertată privind răspândirea mai rapidă cu „până la 70%” a noii tulpini de coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare britanice.

Măsuri de urgență luate și de alte țări din Europa

Guvernul olandez a suspendat începând de astăzi, la ora 06.00, toate zborurile venite din Marea Britanie, măsură care este în vigoare până la 1 ianuarie.Belgia, în schimb, va interzice, din precauţie, zborurile care vin din Marea Britanie, începând de la miezul nopţii, pentru cel puţin 24 de ore, a anunţat premierul Alexander De Croo la postul VRT, potrivit La Libre, preluat de News.ro.Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a anunţat, duminică, în social media, că Italia va suspenda zborurile din Marea Britanie, la fel cum au procedat şi Olanda şi Belgia, potrivit News.ro.

“Marea Britanie a tras un semnal de alarmă cu privire la noua formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutaţii a virusului. În calitate de Guvern, avem datoria de a-i proteja pe italieni, astfel că, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna cu Ministerul Sănătăţii dispoziţia de suspendare a zborurilor de legătură cu Marea Britanie. Prioritatea noastră este să protejăm Italia şi pe compatrioţii noştri”, a notat Di Maio pe Twitter.

Potrivit presei italiene, duminică sunt programate să sosescă în Italia peste 20 de zboruri, majoritatea în Lombadria, dar şi în Veneto şi Lazio.AP notează că peste 327.000 de cetăţeni italieni locuiesc în Marea Britanie oficial, însă totalul neoficial ar fi de 700.000. Duminică este ultima zi în care italienii pot călători dintr-o regiune în alta înaintea sărbătorilor de iarnă, din cauza unui lockdown parţial impus de autorităţi.

Și Germania va suspenda, de la miezul nopţii, zborurile spre şi dintre Marea Britanie.

Duminică, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au discutat situația cu şefii principalelor instituţii ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here