România, una din țările-problemă care îi prelungesc mandatul lui Juncker

Sursa: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron se consultă cu viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asupra problemelor apărute în desemnarea comisarilor europeni. Este aşteptată o amânare de o lună.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va trebui să rămână în actuala sa funcţie mai multă vreme decât fusese prevăzut.

După ce săptămâna trecută Parlamentul European a respins-o şi pe candidata franceză Sylvie Goulard, noua Comisie sub conducerea Ursulei von der Leyen se pare că nu îşi va putea începe activitatea după cum era programat, adică la 1 noiembrie.

Viitorul candidat pentru probleme externe, Josep Borrell, a declarat referitor la întâlnirea miniştrilor de externe din Luxembourg că noua Comisie îşi va începe activitatea abia în decembrie.

După cum a precizat, “nu văd cum se vor rezolva lucrurile fără probleme”. Este nevoie de desemnarea a trei candidaţi pentru funcţia de comisari europeni – este vorba despre cei din Ungaria, România şi Franţa.

Aceştia vor trebui să se prezinte înainte de a fi numiţi pentru a fi audiaţi în Parlamentul European. Ţinând seama de faptul că există deja amânări în privinţa numirii noilor candidaţi – în România acest lucru este dificil din cauza crizei de guvern – probabil că nu se va putea respecta termenul prestabilit pentru sfârşitul lunii octombrie.

În cazul în care şi Marea Britanie va solicita prelungirea apartenenţei sale la UE şi acest aspect ar duce la tergiversări, deoarece Londra va trebui de asemenea să desemneze un nou candidat.

Luni preşedintele Macron a discutat cu Ursula von der Leyen despre evoluţia viitoare a situaţiei. Respingerea candidatei sale a constituit pentru el un eşec. De asemenea Macron trebuie să se teamă că acest vot negativ al europarlamentarilor ar periclita rolul conducător şi influenţa Franţei în EU, deoarece postul foarte potrivit pentru candidata Franţei ar putea fi reconsiderat.

Macron insistă asupra ideii că viitorului comisar din partea Franţei va trebui să-i revină un domeniu mai amplu. Preşedintele a încercat să reducă eşecul provocat de greşeala sa tactică.

Deocamdată nu se ştie pe cine va trimite Macron în locul lui Goulard: pe actualul ministru al economiei Bruno Le Maire, pe cel al apărării Florence Parly – ambii ar prefera să rămână la Paris – sau va opta pentru negociatorul-şef al brexitului, Michel Barnier?

Chiar dacă nu se aşteaptă la scuze din partea viitoarei preşedinte a Comisiei Europene, Macron se aştepta la o “explicaţie” din partea lui Von der Leyen. Oricum politicianul german
datorează numirea sa sprijinului acordat de către şeful statului francez.

Astfel Macron a împiedicat candidatura lui Manfred Weber, căreia i-a urmat atitudinea de refuz a unor deputaţi conservatori la audierea lui Goulard. Macron consideră că este vorba de o revanşă politică şi consideră că reţinerile manifestate faţă de Goulard sunt total exagerate.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here