„Românul” elogiat de Biden și cooptat în echipa sa de tranziție. Fan al Monicăi Macovei, apărător al statului de drept, atacat de PSD, trustul lui Voiculescu și propaganda rusă

În echipa de tranziție a lui Joe Biden, formată pentru transferul de putere de la vechea administrație de la Washington la cea nouă, se regăsește și un nume aflat în strânse legături cu România: Mark Gitenstein. Ambasador la București, între anii 2009 și 2012, în prezent Gitenstein este și membru al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea, cu un mandat de trei ani reînnoit la sfârșitul lui septembrie 2019. Însă atât ca ambasador, dar și ulterior, Mark Gitenstein a pus accent pe importanța reformării justiției, consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Suficient pentru deveni o țintă pentru PSD și propaganda rusă.

Pentru echipa de tranziție a lui Biden, Mark Gitenstein a fost cooptat în Advisory Board, o structură formată din 16 personalități din sfera politico-diplomatică, printre care se numără și Susan Rice, fost consilier pe probleme de securitate națională în al doilea mandat al lui Barack Obama.

România este țara natală a tatălui lui Mark Gitenstein, acesta din urmă declarând, la părăsirea postului de ambasador, că intenționează să rămână „implicat în continuare, în special în ceea ce privește România”. „Am văzut în fiecare român câte ceva din tatăl meu: inteligența, umorul, creativitatea, dragostea pentru America și împărtășirea acelorași valori”, mai sublinia Gitenstein cu acea ocazie.

La vremea respectivă, retragerea din funcția deținută la București a avut parte de un elogiu adus activității sale de vicepreședintele SUA, Joe Biden, care l-a caracterizat fără echivoc: „prieten, sfătuitor și confident timp de 40 ani”.

Însă în România, nu toată suflarea politică a fost pe aceeași lungime de undă cu președintele ales a Statelor Unite, Gitenstein fiind apreciat de unii și transformat în țintă de alții.

Despre relația de prietenie Gitenstein-Biden, fostul președinte Traian Băsescu susține că ea „a existat până la un moment. Pe urmă, din câte știu, Gitenstein n-a mai fost în grațiile vicepreședintelui Biden. Este ceea ce știu, n-aș spunea neapărat din bârfă, din discuțiile în zona asta rarefiată a puterii la vârf. (…) Știu sigur că au avut o relație foarte bună, care la un moment dat s-a alterat”.

Referitor la faptul că, pe perioada celor două mandate, a fost cel mai informat om din România, motiv pentru care ar fi putut să afle despre diverse afaceri ale lui Joe Biden în România, fostul șef al statului a explicat: „Am fost cel mai informat om din România, dar știind foarte probabil doar circa 10% din ce era de știut. Alții au fost sub 10%. Sincer să fiu, nu cred că aici va fi un cârlig cu care să poată fi agățat Biden, mai ales că nu am idee nici despre afaceri ale fiului vicepreședintelui Biden în România. Iar dacă fiul dânsului a făcut afaceri în România, chiar ar fi trebuit să știu”.

Băsescu a respins, recent, și ipoteza unor afaceri derulate de familia Biden în România, acuzație venită pe filiera Rudolph Giuliani-Donald Trump: „Dacă fiul dânsului a făcut afaceri în România, chiar ar fi trebuit să știu. Categoric m-ar fi informat (n.r. – serviciile de informații), chiar dacă, să spunem, ei ar fi fost printre cei care ar fi sprijinit o oarecare relație a fiului lui Biden sau a lui Gitenstein legat de Fondul Proprietatea. Chiar dacă ar fi sprijinit-o, mi-ar fi spus că afacerea există, probabil fără să-mi spună că au sprijinit-o”.

Ca o anticipare a ceea ce avea să urmeze în mandatul ambasadorului Hans Klemm, criticile la adresa lui Mark Gitenstein au curs pe teme legate de stat de drept și reforma justiției.

Atunci când Gitenstein a spus despre Monica Macovei că reprezintă „inima reformei sistemului judiciar”, PSD a reacționat printr-un comunicat arțăgos: „Îi sugerăm respectuos domnului ambasador să consulte și alte surse de informații calificate, cum ar fi – în sfera societății civile – organizațiile profesionale sau profesioniști de marcă din domeniul justiției, iar în zona politică să extindă dialogul pentru a avea o imagine cuprinzătoare în acest domeniu, folositoare implementării corecte a reformelor în sistemul judiciar românesc”.

Furia social-democaților, conduși atunci de Victor Ponta, transpare și limpede citind întreaga declarație de atunci a ambasadorului Mark Gitenstein:

  • „Monica Macovei este pentru mine inima reformei sistemului judiciar de aici, din România. A fost ministru al justiției aici, este membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu. Când încerc să aflu ce este corect să fac, pentru ce ar fi corect să pledez aici în România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar – și nouă în SUA ne pasă de integritatea sistemului dvs. judiciar, deoarece vrem să fiți un aliat puternic și stabil – ei bine, când iau aceste aceste decizii, când încerc să aflu ce ar trebui să spun că să va ajut să îndepliniți toate aceste lucruri aici în România, prima persoană pe care o sun este Monica”.

Gitenstein nu a fost uitat nici la aproape cinci ani de la plecarea din postul de ambasador. Liviu Pleșoianu, fost deputat PSD și una dintre vocile preferate ale propagandei ruse, încă îi aduce lui Gitenstein acuzațiile „clasice”: că a blocat suspendarea lui Traian Băsescu și că s-a declarat fan al Monicăi Macovei.

Un alt pilon al propagandei ruse, Iulian Capsali, compara prestația ambasadorului Mark Gitenstein cu pregătirile pentru instaurarea, în România, a unei dictaturi a coloneilor.

În aceeași perioadă, în schimb, Cozmin Gușă îl acuza pe același Mark Gitenstein că „i-a rezolvat foarte multe probleme lui Vlad Plahotniuc, probleme de respectabilitate”. 

Condamnat la închisoare în dosarul Microsoft, fostul ministru Gabriel Sandu l-a introdus pe Mark Gitenstein într-o listă mai largă de acuzați de constituire de grup infracțional organizat (Traian Băsescu, alt fost ambasador aemrican, un ambasador al Austriei, etc.).

Un alt condamnat la închisoare, mogulul Dan Voiculescu, trăgea cu „arcul” după Gitenstein, dar nu direct, ci prin intermediul „arcașilor” săi din imperiul media pe care l-a fondat. Un bun exemplu este cel a „arcașului” Dan Constantin, mâna dreaptă a lui Voiculescu, la Jurnalul Național.

În 2013, într-un editorial cu titlul, „Gitenstein își ia tainul”, Dan Constantin îi ura ambasadorului american să-i stea cașcavalul în gât.

  • „Naivi şi creduli, în anii ’50, părinţii şi bunicii noştri tot sperau că o să vină americanii care s-au arătat într-un târziu, după ce ţara se eliberase singură. Până să vină Gitenstein la Bucureşti, ambasadorii Statelor Unite păstrau limitele diplomaţiei în declaraţiile publice; nu lezau demnitatea tăbăcită a românilor. Lobistul care nu a avut loc în administraţia Obama din cauza suspiciunii că are lipici la banii altora a aterizat în România, crezând că aici este o semicolonie americană care trebuia guvernată şi îndrumată de domnia sa. Şi-a luat consilieră pe Monica Macovei, sergent de stradă pe Morar Daniel şi executant pe Băsescu Traian – trupă devenită tot mai insuportabilă pentru populaţie. Pe cât creştea supărarea românilor pe regimul Băsescu, pe atât se umfla şi protecţia lui Gitenstein pentru garda lui pretoriană. Declaraţiile de susţinere ale ambasadorului au depăşit gardul bunului-simţ, ajungând să creeze reacţii dure în societatea românească, mulţi români întrebându-se de ce sprijină SUA până în pânzele albe un regim tot mai nepopular şi personajele sociale nocive care îl reprezintă (…). 
  • Lobistul a venit să-şi ia tainul pus la dospit din timpul mandatului de ambasador.
    Lipsă de scrupule, moralitate îndoielnică, foloase necuvenite? Poate ne lămureşte comisia de etică de la Departamentul de Stat. Fiţi binevenit la caşcaval, domnule Gittenstein! Sperăm să vă stea în gât!

Nici Liviu Dragnea și nici Călin Popescu Tăriceanu nu au dormit liniștiți din cauza moștenirii lăsate de ambasadori precum Mark Gitenstein. Ajunși la butoanele guvernării mult după plecarea lui Gitenstein din post, lui Dragnea și Tăriceanu le-a rămas să se războiască cu succesorul acestuia. Dar și să lovească cu manta în trecutul recent în care s-au pus bazele „coloniei România”.

Dragnea, în asentimentul greu de contestat al partenerului Tăriceanu, a mers chiar foarte departe, în eforturile sale de a submina temelia parteneriatelor strategice ale Bucueștiului: „Am vrut să arătăm și partenerilor noștri străini, pentru că după Revoluție, toți partenerii noștri, NATO, UE, ne-au spus și ne-au promis că o să ne învețe democrația, pentru că noi nu o știam…Venind din comunism, noi trebuia să învăţăm democraţia de la dumnealor. Eu zic ar trebui să își asume toți partenerii străini această responsabilitate: că au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios. Chiar l-au susținut public, în mai multe rânduri și ar trebui să-și asume asta, pentru că nu asta e democrația la ei acasă. La ei acasă nu-s protocoale secrete, la ei acasă nu se face justiție la televizor, nu se fac arestări pentru spectacol”, acuza Dragnea, în 2018, la Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here