Rusia a atacat joi Ucraina cu două rachete hipersonice Kinjal, anunță Kievul

Două dintre cele 70 de rachete lansate joi de Rusia spre Ucraina au fost rachete hipersonice de tip Kinjal, au declarat Forţele Aeriene ucrainene, care cer Occidentului să le furnizeze sisteme avansate de apărare aeriană capabile să le doboare, relatează CNN, citat de News.ro.

„Avem nevoie de sisteme Patriot şi SAMP/T pentru a putea (intercepta aceste rachete)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, în timpul unui briefing de presă.

Sistemele SAMP/T sunt folosite pentru apărarea aeriană în principal în Europa.

Statele Unite au declarat că vor trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, dar sistemele nu par să fie încă operaţionale în ţară.

Trupele ucrainene urmau să înceapă luna aceasta antrenamentele pe sistemul Patriot la Fort Sill din Oklahoma, unde SUA îşi desfăşoară propriile antrenamente pentru operarea şi întreţinerea sistemului avansat de apărare aeriană.

Franţa şi Italia negociază un acord pentru a trimite sisteme SAMP/T în Ucraina, un acord fiind aşteptat în următoarele săptămâni.

Rusia a bombardat joi Ucraina cu rachete şi drone, într-un nou val de atacuri ce au ucis cel puţin 11 persoane şi au avariat zeci de clădiri şi instalaţii energetice în mai multe regiuni.

Armata a declarat că a doborât toate cele 24 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii. Cincisprezece dintre ele au fost doborâte în jurul Kievului, unde nu au fost raportate pagube. Atacurile au continuat apoi dimineaţa, când Rusia a lansat rachete în direcţia Ucrainei. Nu mai puţin de şase bombardiere strategice Tu-95 au lansat rachete cu rază lungă de acţiune după ce au decolat din regiunea arctică Murmansk, în nordul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene din Ucraina, Iuri Ihnat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here