Rusia a deschis dosare penale împotriva judecătorilor și a procurorului-șef de la CPI ce au cerut arestarea lui Putin

Sursa: TASS

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale şi a judecătorilor care au emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acuzaţii de crime de război, informează Reuters, citată de News.ro.

Comitetul, responsabil cu investigarea crimelor grave, a declarat că nu există motive ca Putin să răspundă penal, iar şefii de stat se bucură de imunitate absolută faţă de jurisdicţia statelor străine.

Acţiunile procurorului CPI au caracteristici ce arată că ar fi infracţiuni în conformitate cu legislaţia rusă, a declarat Comitetul, care menţionează acuzarea cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate de o infracţiune şi „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, în scopul de a complica relaţiile internaţionale”.

Demersul Rusiei este un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul emis vineri împotriva lui Vladimir Putin de Curtea Penală Internaţională, care îl acuză pe acesta şi pe comisarul rus care se ocupă de copii de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Kremlinul a calificat gestul drept scandalos, dar nul din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este semnatară a tratatului care a creat CPI.

Putin devine un proscris global. Ce înseamnă punerea sa sub acuzare pentru crime de război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here