Rusia a început să instaleze primul său cablu subacvatic de comunicaţii cu fibră optică în Arctica

Sursa: Pixabay

Rusia a început vineri să instaleze primul său cablu subacvatic de comunicaţii cu fibră optică în Arctica, în cadrul unui proiect de stat care are rolul să aducă internet de mare viteză în nordul îndepărtat bogat în hidrocarburi, după ce o iniţiativă privată s-a blocat, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Moscova vrea să îmbunătăţească infrastructura de comunicaţii din nordul îndepărtat, unde şi-a extins prezenţa militară şi dezvoltă Ruta din Marea Nordului, pentru a deveni o cale maritimă majoră.

Cablul, care ar trebui instalat până în 2026, va avea o lungime de 12.650 de kilometri, de-a lungul coastei nordice ruseşti, din statul Teriberka, din Marea Barents, până în portul estic Vladivostok.

Numit ”Expresul polar”, cablul va fi gestionat de compania de stat Morsviazsputnik, pentru a oferi internet stabil în porturile arctice, precum şi în peninsul Kamciatka şi Sahalin.

Şeful companiei care va produce şi instala cablul, Alexei Strelcenko, a spus că proiectul va costa 65 de miliarde de ruble (889 milioane dolari) şi va fi finanţat integral de stat.

Societățile deschise și-ar putea dori o lume a supravegherii reciproc asigurate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here