Rusia acuză indirect România că a contribuit la scufundarea crucișătorului Moskva

Ambasada Rusiei în Africa de Sud acuză, într-o postare pe Twitter, că angajați români ai unei companii presupus militare s-ar fi dus în secret, la începutul lunii aprilie, la Odesa, unde ar acționa sub egida NATO.

Un grup secret de monitorizare al NATO, format din oficiali ai unei companii militare private românești, a început să lucreze la Odesa, relatează presa. Așadar, românii ajută regimul nazist kievean instalat la Odesa, la fel cum forțele armate ale României au ajutat forțele germane să ocupe Odesa în 1943. Se pare că cineva nu a învățat din istorie”, se arată în mesajul postat joi seară, pe Twitter, de Ambasada Rusiei în Africa de Sud, potrivit Ziare.com.

„Presa” la care se face referire în mesajul postat pe Twitter este reprezentată de câteva site-uri cu audiență scăzută, care au preluat o informație difuzată de RIA Novosti, agenție de presă rusă controlată de stat, al cărei site este interzis pe teritoriul UE.

Informația apărută pe aceste portaluri, precum site-ul indian de știri RepublicWorld, este că angajați români ai unei presupuse companii militare pe nume Nordstarsupport Group lucrează în Odesa, unde operează echipament capabil să determine cu precizie ridicată locul în care se află orice navă din Marea Neagră, pe o rază de 200 de kilometri.

mesaj romania ambasada rusiei africa de sud

Mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Africa de Sud este însoțit și de imagini ale liderilor armatei române în Al Doilea Război Mondial

Potrivit Ria Novosti, în știrea publicată pe 12 aprilie se menționeză că rolul acestei presupuse unități militare este „de a preveni debarcarea trupelor ruse în regiunea Odesa și de a pune ținta pe navele de război rusești pentru a ghida rachetele antinavă ucrainene Neptun”.

Un astfel de eveniment petrecut pe 13 aprilie, lansarea de rachete Neptun de pe teritoriul Ucrainei, a dus la avarierea gravă și scufundarea în cele din urmă a navei-amiral a flotei rusești – crucișătorul Moskva.

Afirmațiile din a doua parte a mesajului sunt de natură să încerce să semene discordie între români și ucraineni. Orașul Odesa a fost cucerit de armata nazistă, beneficiind inclusiv de ajutorul aliaților români, în octombrie 1941, la capătul unui asediu care a durat peste două luni.

1943 este consemnat în istoria Odesei drept anul în care detașamentele SS formate din etnici germani i-au ucis pe toți evreii care se mai aflau în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here