Rusia acuză SUA că vor să declanșeze un război în Marea Neagră

Sursa: navy.ro

Ministerul de Externe rus a reacţionat luni, prin ministrul adjunct de externe, Aleksandr Gruşko, la o recentă declaraţie a comandantului US Navy în Europa şi în Africa, amiralul Robert Burke, potrivit căreia manevrele agresive ale ruşilor faţă de forţele SUA şi NATO în Marea Neagră în ultimele săptămâni par destinate să incite la provocarea unei riposte, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi RBC, potrivit Agerpres.

Amiralul Robert Burke a calificat drept riscante aceste tentative ale ruşilor care par să aibă scopul „de a ne incita să deschidem focul primii”, potrivit Business Insider.
„Aliaţii şi partenerii NATO, care operează în această zonă, sunt constant supravegheaţi de navele ruse, dar în general aceste interacţiuni sunt sigure şi profesioniste, deşi par destinate să intimideze”, a declarat amiralul american la 21 iulie în cursul unui eveniment la Memorialul US Navy.

„Când un avion de atac survolează un distrugător la o altitudine de numai 100 picioare (puţin peste 30 de metri) şi chiar deasupra lui, comandanţii noştri se gândesc dacă acest avion are sau nu un profil de atac. Se poate spune că ei ne incită să tragem primii. Nu vom face asta primii fără provocare, dar nici nu voi cere ofiţerilor mei de comandă să primească prima lovitură în bărbie”, a declarat Burke.

Declaraţia comandantului US Navy în Europa şi în Africa este extrem de periculoasă, reprezentând o tentativă de a transfera responsabilitatea pentru instigarea la un conflict în Marea Neagră, a declarat Gruşko, citat de RIA Novosti.

„O declaraţie extrem de periculoasă. Conţine o ameninţare nedisimulată de a recurge la forţă. Este clar că este o încercare de a transfera responsabilitatea pentru o posibilă escaladare în Marea Neagră de la un cap bolnav la unul sănătos”, a declarat Gruşko.

În opinia sa, tensiunea în regiune se accentuează din cauză că Statele Unite îşi consolidează prezenţa militară în imediata vecinătate a graniţelor ruse.

„Unde este Marea Neagră şi unde sunt SUA?”, a exclamat el.

Restabilirea contactelor profesionale pe linie militară între Rusia şi statele membre NATO ar putea reduce riscul de incidente militare, a adăugat Gruşko.

Forţele ruse şi ale NATO operează frecvent foarte aproape unele de altele. Rusia raportează cu regularitate interceptări de avioane ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea graniţelor ruseşti, în timp ce militarii NATO interceptează deseori avioane ruseşti în apropierea frontierelor blocului nord-atlantic.

Responsabili americani au criticat în mai multe rânduri Rusia pentru ceea ce ei au numit interceptări „nesigure şi neprofesioniste” împotriva unor avioane şi nave de război americane în mările din jurul Europei. Astfel de cazuri au constat în zboruri la mică altitudine deasupra navelor de război americane, considerate riscante din cauza incertitudinii privind intenţiile şi potenţialele accidente, potrivit Business Insider.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here